Demonstranti už okupují Washington

Washington – Protesty hnutí Okupujte Wall Street se šíří Spojenými státy, demonstranti už okupují i hlavní město. Usadili se před budovou amerického Kongresu a plánují postavit tábory i na jiných místech. Včera ve Washingtonu kvůli protestům policie zatkla asi stovku lidí. Do americké metropole se navíc chystají další tisíce příznivců hnutí, které protestuje proti sociální nerovnosti. Kritizují bohaté, že nejsou solidární s chudými.

„Nemám nic proti bohatým. Mám ale výhrady vůči nenasytným lidem,“ říká padesátiletá Američanka Teresa Lawová na adresu bankéřů a podnikatelů. Spolu se stovkami dalších příznivců hnutí Okupuje Wall Street vyrazila demonstrovat do ulic Washingtonu proti přetrvávajícímu nedostatku volných pracovních míst. 

Včera policie nejprve zadržela třicítku lidí, kteří si lehli na rušnou křižovatku a neopustili ji ani po opakovaných výzvách. Kvůli narušování dopravy zatkla policie i dalších 70 lidí.   

Hnutí Okupujte Wall Street, které vzniklo letos v září v New Yorku, začalo v posledních týdnech poněkud ztrácet dech. Z řady míst, zejména z parků velkých měst, které obsadili svými stanovými tábory, aktivisty vytlačily pořádkové síly.