Hudba budoucnosti - životy má zachraňovat e-kůže

Stockholm - Elastické elektronické materiály, které se přizpůsobí kůži, zatím znějí jako nápad z říše science fiction. Materiál přezdívaný e-kůže se ale již testuje v několika laboratořích na světě - například ve Švédsku. Využití nenajde pouze v medicíně, ale i v mnoha dalších oblastech, jako jsou mobilní telefony nebo novinový papír.

Elektronická kůže neboli e-kůže. Jednoduše řečeno se jedná o tekutý kov integrovaný v plátu silikonu. Vzniká elastická elektronika, která má široké pole působnosti podle toho, jaké vlastnosti jí designéři navrhnou. Může například fungovat jako senzor zátěže, který měří a kontroluje, jak se pohybují jednotlivé části těla. Ačkoliv e-kůže vypadá velmi futuristicky, ve skutečnosti se nejedná o žádnou převratnou novinku – vědci na jejím návrhu pracují už roky. Novinkou je, že tenoučký plátek kovu a silikonu dokáže fungovat jako bezdrátový vysílač, který v reálném čase odesílá data do blízkého počítače.

Projekt dali dohromady dva Číňané žijící ve Švédsku. Společně vymysleli a sestrojili větší kus e-kůže, kterou může člověk nosit na břiše a jež vysílá data o jeho dechu do počítače. Zatím je k tělu připojen dvěma pásy, už brzy ale dokáže přilnout přímo k lidskému tělu. „Předvedli jsme první bezdrátová zařízení, která jsou ohebná, dají se natahovat, přizpůsobí se tvarem jakkoliv zohýbanému povrchu, vydrží vysokou zátěž a ještě navíc dokážou bezdrátově podávat zprávy počítači,“ konstatoval Š' Čcheng, vývojář společnosti Eriksson.

Na velikosti někdy záleží, míní vědci

Vědci se rozhodli, že nepůjdou oblíbenou cestou miniaturizace elektroniky. Právě naopak. „V uplynulých 50 nebo 60 letech se lidé vždy snažili elektroniku zmenšit a přitom posílit její výkon. Jenže se postupem času zjistilo, že pro některé způsoby využití nestačí jen vytvářet co nejmenší zařízení. Například pokud byste potřebovali změřit a mapovat síly působící při ohýbání kolene, potřebujete spíš zařízení, které pokrývá větší plochu,“ poznamenal Š' Čcheng.

Lidé už teď nosí v tělech elektronické přístroje – třeba kardiostimulátory. Ve většině posiloven je možné na sebe připnout sport-testery, které měří tlak, tep srdce a dýchání. Nicméně jde o neforemná zařízení, která navíc potřebují kabely k tomu, aby byla schopná odeslat data.

Š' Čcheng, vývojář, společnost Eriksson:

„Samozřejmě, i když na sobě nosíte takovýto senzor, chcete přesto žít normální život. Chcete normálně chodit a normálně se pohybovat, to je přece jasné. A proto je důležité, abyste nedostali nějakou velikou, hranatou, nešikovnou věc, se kterou se prostě není možné sžít.“

Vědci věří, že v blízké budoucnosti budou jejich vynález využívat pacienti se srdečními či dýchacími problémy nebo lidé s epilepsií. Pokud zařízení v těle pacienta zachytí něco neobvyklého, může poslat zprávu třeba na mobilní telefon a ten zalarmuje záchranku. Aby materiál správně fungoval, musí být velmi ohebný. „Pokud máte k dispozici elastický materiál, tak to celou věc výrazně usnadňuje. Takový materiál totiž snese námahu a můžete ho mít připojený k povrchu těla bez jakéhokoliv mezičlánku,“ řekl vývojář.

Elastické elektronické materiály (zdroj: ČT24)

Vědci prorokují ohebným elektronickým zařízením velkou budoucnost, která už je navíc za rohem. „V budoucnosti se elastická elektronika bude používat v běžném každodenním životě, třeba v mobilních telefonech nebo i v novinovém papíře. Ve zdravotnictví se s její pomocí budou monitorovat životní funkce pacientů,“ prohlásil Č'-kang Wu z univerzity v Uppsale.

Pro oba čínské vědce jsou experimety s e-kůží zatím jen neplaceným koníčkem. Pokud se jejich vynález uchytí, mohlo by se to ale brzy změnit.