Tano je v Německu hvězda, poprvé se ukázal veřejnosti

Berlín – Gorilímu samečkovi Tanovi, který se přesně před měsícem narodil v pražské zoo, se v novém domově daří velmi dobře. Dnes se poprvé objevil na veřejnosti, na jeho premiéru ve stuttgartské zoo se přišly podívat zástupy lidí. Tano to ale zvládl a zdá se, že si zvyká na to, že je z něj hvězda.

„Šlo to výborně. Před návštěvníky byl půl hodiny. Hezky klidně pil ze své láhve a pak si mi sedl na klín a koukal na lidi. Byl klidný a uvolněný,“ řekla jeho ošetřovatelka Margot Federerová. Premiéru malého opičího mimina si nenechaly ujít desítky návštěvníků, novinářů i fotografů.   

Od teď se bude Tano návštěvníkům ukazovat každý den na půl hodiny před polednem, musí si zvykat na jejich přítomnost. „Posadím se tam s ním, i když bude spát,“ říká Federerová. Ošetřovatelka chce dopřát návštěvníkům i pohled na krmení. „Už si na nás dobře zvykl a hezky přibral. Má velkou chuť k jídlu,“ chválí Tana. 

Gorilí sameček Tano
Zdroj: Wilhelma / Th. Bauer/ČTK

A Tana ve Stuttgartu čekají i další „poprvé“. „Dnes Tano přišel do kontaktu s návštěvníky, což je pro něj něco nového, zajímavého a vzrušujícího. Teď pár dnů počkáme, než mu umožníme podívat se přes sklo na velké gorily a později i přes mříže. Nechceme dělat všechno najednou,“ vysvětlila Federerová. Dalším krokem bude sbližování se staršími samicemi, z nichž jedna by se měla stát Tanovou náhradní zvířecí mámou. „Na to je ale ještě hodně brzy,“ tvrdí ošetřovatelka. 

Gorilí sameček se narodil před měsícem v pražské zoo samičce Bikiře, ta ho ale nepřijala. Tano tak putoval do nového domova, kde se o něj starají čtyři zkušené ošetřovatelky. Ve Stuttgartu v zoo mají speciální stanici na odchov odložených mláďat, vyrůstala tady i jeho matka Bikira.

Gorilí sameček Tano
Zdroj: Wilhelma / Th. Bauer/ČTK