Íránci ukazují bezpilotní letoun, o který přišly USA

Teherán – Íránská televize dnes ukázala záběry bezpilotního letounu RQ-170, který nad Íránem ztratily USA. Íránci tvrdí, že letoun sestřelili u hranic s Afghánistánem. Spojené státy sice přiznaly, že o letoun přišly, popírají ale, že by byl sestřelen. Informuje o tom BBC.

V iránské televizi se objevily v pořadu s názvem „RQ170 - moderní americké špionážní letadlo“ záběry na bezpilotní letoun. Prohlížejí si ho íránští armádní představitelé. NATO uvedlo, že minulý týden letěl na misi do západního Afghánistánu bezpilotní letoun, operátoři ale ztratili se strojem spojení. Íránská média ovšem uvádějí, že letoun spadl na íránské území na východě země. Spekuluje se proto, že stroj mohl fotografovat nad Íránem tajná jaderná zařízení.   

Spojené státy přiznaly, že přišly o bezpilotní letoun RQ170 Sentinel. Ovšem zpochybňují, že by byl sestřelen. Ani na záběrech nevypadá letoun nijak poškozen. Pentagon se teď obává, zda Írán nemohl získat informace, jak letadlo funguje a jak je postaveno. 

Podle bezpečnostního experta Franka Gardnera je možné, že Íránci zaútočili na bezpilotní letoun Sentinel elektronicky, a dostali ho tak k zemi. Této verzi by nasvědčoval i stav letadla. Američané pouze potvrdili, že letoun měl poruchu.

Americký bezpilotní letoun RQ-170 Sentinel je jedním z nejšpičkovějších a nejmodernějších špionážních letadel. Dokáže se dostat na území cizí země, aniž by ho kdokoli zpozoroval. Jedno z těchto letadel využilo americké námořnictvo při útoku na šéfa al-Káidy Usámu bin Ládina letos v květnu.

Záběry amerického bezpilotního letounu (zdroj: ČT24)