Oficiální výsledky ruských voleb jen potvrdily ty předběžné

Moskva - Ruská opozice chystá na víkend mohutné protesty proti výsledkům nedělních parlamentních voleb. Kromě Moskvy a Petrohradu se mají demonstrace rozšířit i do dalších měst. Celkem by mělo do ulic vyrazit asi 100 tisíc lidí. Ústřední volební komise dnes také oficiálně potvrdila vítězství Jednotného Ruska. Strana prezidenta Dmitrije Medvěděva a premiéra Vladimira Putina získala v dumě 238 křesel ze 450.

Konečné výsledky se od těch pondělních předběžných nijak neliší. Putinova strana získala ve Státní dumě 238 křesel ze 450, komunisté mají 92 poslanců, menší levicová strana Spravedlivé Rusko 64 a nacionalisté Vladimira Žirinovského z Liberálnědemokratické strany 56 zákonodárců. Účast voličů činila 60,2 procenta. Stejné čtyři strany tvořily i předchozí dumu, v níž Jednotné Rusko mělo více než dvoutřetinovou většinu 315 křesel, umožňující vládnoucí straně, aby sama měnila ústavu. Žádná další strana ve sněmovně zastoupena nebude. V úvodu zasedání ústřední volební komise zástupce komunistů neúspěšně navrhl odvolat předsedu komise Vladimira Čurova, ale návrh se nedostal ani na pořad schůze.

Vyhlášení oficiálních výsledků by podle úřadů a politiků mělo být tečkou za parlamentními volbami. Jenže i ve čtvrtek v noci vyšly stovky Rusů do ulic a protestovaly proti volebním výsledkům. Na odpor se postavila i populární ruská sociální síť Vkontakte. Ta odmítla žádost tajné služby FSB, aby zablokovala přístup opozičním skupinám, které skrze ní a facebook organizují velkou demonstranci u Moskvy.

Vladislav Tsyplukhin, mluvčí sociální sítě Vkontakte:

„Dostali jsme dopis od FSB, ve kterém nás žádali, abychom ukončili činnost skupin vyzývajících k protestům, k organizování revoluce. (…) Nemůžeme blokovat uskupení jen proto, že jednotlivci z jeho řad vyzývají k násilí.“

Na víkend se plánují v Rusku rozsáhlé protesty proti výsledkům voleb. K protestům se pomalu začínají přidávat i představitelé parlamentní opozice. K podpoře dnes přispěchaly i členky známé ukrajinské protestní skupiny Femen. Svůj odpor proti falšování voleb daly najevo u největšího moskevského pravoslavného chrámu Krista Spasitele, kde s obnaženou hrudí provolávaly heslo: „Bože, vyžeň cara!“ Jejich happening ale brzy ukončil policejní zásah.

K účasti na protestu proti výsledkům voleb a dvanáctileté vládě Vladimira Putina se přihlásilo na 45 tisíc lidí. Ačkoliv jich dorazí možná méně, je to hlavně internet, na co ruští demonstranti ve své organizaci spoléhají.

Ilja Varlamov, fotograf a blogger:

„Lidé, kteří se o politiku nikdy nezajímali a stáli od ní velmi daleko, začali chápat, že něco je špatně, že se nedozvídají celou pravdu, že jsou podváděni. Tak začali hledat informace a šli na internet. Proto jsou všechny informace a reportáže o protestech obrovsky populární.“

Ruské úřady na víkend zavádějí mnoho opatření, která by mohla demonstrace zhatit. Moskevská radnice vydala výnos o mimořádném písemném testu z ruštiny pro žáky vyšších ročníků moskevských základních škol na sobotu odpoledne. Střední školy pak budou mít celodenní vyučování. Moskevská vojenská správa plánuje na sobotních demonstracích hledat mladé jedince, kteří se vyhýbají branné povinnosti. Hygienici upozorňují, že v davech mohou lidé chytit chřipku. 

Aktivistky Femen podobná představení už dříve uspořádaly na protest proti sexuální turistice při fotbalovém mistrovství Evropy, proti uvěznění ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové či proti politice Vatikánu. Úřady sice organizaci, vzniklou zhruba před třemi lety, dosud nezaregistrovaly, nicméně na internetu už shromáždila skupinu 15 000 fanoušků.

Vydáno pod