Budou Češi zadržení v Zambii do Vánoc doma?

Lusaka - Tři Češi, kteří jsou zadržováni v Zambii, by se dnes mohli dozvědět, co s nimi bude dál. Trojici zambijské úřady obvinily ze špionáže kvůli tomu, že fotografovali leteckou základnu. Náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška si myslí, že státní zástupci obvinění stáhnou. Do případu se vložil i prezident Václav Klaus, svému zambijskému protějšku Michaelu Satovi napsal dopis, ve kterém píše, že Češi neměli v úmyslu spáchat trestný čin.

Dnes by se mohlo rozhodnout, jestli tři Češi zadržovaní v Zambii půjdou do vazby, nebo pojedou domů. Tamní úřady české diplomacii každopádně slíbily, že kauzu do Vánoc vyřeší. „Díky zprávám, které máme, jsme mírně optimističtí, ale zatím nemáme nic potvrzeného, ale doufáme, že jak bylo přislíbeno, případ bude do Vánoc vyřešen,“ potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. 

Tři čeští turisti, kteří pracovali v Jihoafrické republice, se rozhodli pro výlet do Zambie. Tady si chtěli vyfotit pár momentek, jenže kvůli fotkám jim teď hrozí až 25leté tresty. Fotili totiž leteckou základnu a jsou obviněni ze špionáže. 

Do Zambie zamířil zvláštní emisar, náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška. Setkal se s vysoce postavenými úředníky a předal taky dopis prezidenta Václava Klause. Zadržená trojice byla propuštěna na kauci a bydlí u českého honorárního konzula. Česká diplomacie na Zambii netlačí sama. I přes nelibost africké země do věci zapojila i Evropskou unii. Ozvali se i někteří čeští poslanci Evropského parlamentu.

V Zambii se rozhoduje o osudu Čechů (zdroj: ČT24)