Televize ukázala záběry z hotelu, kde měl Strauss-Kahn znásilnit pokojskou

Paříž – Francouzská televizní stanice BFM TV odvysílala záběry bezpečnostních kamer z hotelu, ve kterém měl údajně exšéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn znásilnit pokojskou. Záběry ukazují okamžiky před a po údajném útoku. Video jen posiluje spekulace, že finančník se stal obětí komplotu.

Francouzská televize poprvé zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer newyorského hotelu, kde měl 14. května Strauss-Kahn znásilnit pokojskou Nafissatu Diallovou. Video ukazuje finančníka, jak opouští hotel po údajném útoku. Je však naprosto klidný, nespěchá, zaplatí účet a v klidu nastoupí do taxíku. Přímo záběry, jak vychází Strauss-Kahn nebo pokojská z hotelového pokoje, kde se měl útok odehrát, neexistují, na této chodbě totiž nejsou kamery. 

Záběry z hotelu ale ukazují pokojskou několik desítek minut po domnělém útoku, jak na chodbě hovoří s dvěma muži z personálu. Naznačují, že žena kolegům předváděla útok, kterého se měl Strauss-Kahn dopustit. Na místo pak dorazil detektiv a pokojská v klidu vyčkávala do příjezdu policie. 

Podezřelé jsou ovšem záběry dvou zaměstnanců hotelu, kteří z chodby odcházejí do vedlejší místnosti, kde se z něčeho očividně radují, tančí jakýsi oslavný tanec. Proč a z čeho se tak radovali, si ale teď už nepamatují. 

Strauss-Kahn letos v USA čelil obvinění ze sexuálního napadení pokojské, za což mu hrozil trest 25 let vězení. Žaloba ale byla nakonec pro nedůvěryhodnost oběti stažena. Newyorská sexuální aféra stála Strausse-Kahna křeslo šéfa MMF i šanci kandidovat za francouzské socialisty na post hlavy státu. Podle některých novinářů byla ale celá kauza vyrobena s cílem Strausse-Kahna jako politika znemožnit.

„Všechna ta nepodložená tvrzení o spiknutí, o vítězně tančících lidech jsou nesmysl. Má to jednoduše odvést pozornost od pravdy. A ta zní: Nafissatou Diallová byla v tom hotelovém pokoji sexuálně napadena,“ prohlásil právní zástupce pokojské Kenneth Thompson.

Newyorský soud sice případ odložil pro nevěrohodnost pokojské, ta má ale pořád šanci u civilního soudu. Sám Strauss-Kahn totiž incident označil za morální selhání. Jestli mu hotelové video jako důkaz nepomůže, poslouží alespoň filmařům. Scénář filmu DSK je údajně rozepsaný - hlavní roli má dostat Gérard Depardieu.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)