V patentovém sporu s Applem předběžně v Německu vítězí Motorola

Berlín - Americká společnost Motorola Mobility v Německu předběžně vyhrála patentový spor se společností Apple. Soud v Mannheimu rozhodl, že evropská součást Applu musí zastavit prodej a distribuci přístrojů, jejichž technologie je v kolizi s některými patenty Motoroly. V konečném důsledku tak Apple může přijít o možnost na německém trhu prodávat přístroje iPhone a iPad. Apple se proti nálezu soudu hodlá odvolat.

„Rozhodnutí se zaměřuje na evropskou prodejní organizaci Applu, vztahuje se ale pouze na prodej, který tato společnost zajišťuje pro německé zákazníky,“ řekl expert na patentové právo Florian Müller. Pokud chce Motorola začít nález německého soudu uplatňovat v praxi, musí složit kauci 100 milionů eur (asi 2,5 miliardy Kč).

Evropská součást Apple Sales International sídlí v irském Corku a verdikt, který soud vynesl, se týká patentů pro bezdrátovou komunikaci. To znamená, že pokud firmy spor nevyřeší, Apple by mohl mít později problém v Německu prodat i nejnovější telefon iPhone 4 či tablet iPad 3G.

Motorola uvedla, že s Applem o problému jedná už dlouho a zhruba od roku 2007 mu nabízí licenční podmínky, které jsou podle Motoroly rozumné. „Společnost Motorola Mobility bude i nadále vynakládat veškeré úsilí, aby globální patentový spor vyřešila co nejdříve, jakmile to bude možné,“ píše se ve sdělení firmy.