Monarchové tvoří v Mexiku fascinující koberce

Mexiko – Do mexického státu Michoacan každoročně proudí hejna monarchů stěhovavých. Tito unikátní motýli s rozpětím křídel až 10 centimetrů musí do svého zimoviště uletět až čtyři tisíce kilometrů z Kanady a Spojených států. Kvůli výkyvům počasí a kácení lesů je fascinující živý koberec z oranžových křídel stále vzácnějším přírodním divadlem. Právě nyní je ale v Mexiku k vidění.

„Když se setkají nízké teploty, silné větry a deště, jde o kombinaci, která je pro monarchy stěhovavé smrtelná,“ podotýká ředitel rezervace pro monarchy stěhovavé Rosendo Antonio Caro Gomez.

Černooranžové motýli také ohrožuje jejich jediný nepřítel – člověk. Velké oblasti mexických lesů dříve padly za oběť těžařům a monarchům tak zbývají hlavně rezervace pod ochranou vlády nebo programem UNESCO. „Lesy v této oblasti hrají životně důležitou klimatickou funkci nejen pro tuto oblast, ale i pro celé střední Mexiko,“ dodal Gomez.

Šance monarchů na založení další generace jsou teď ale vyšší než dříve. Boj mexické vlády proti nelegální těžbě dřeva se daří - v roce 2005 kvůli ní zmizelo na 500 hektarů lesa, letos už jen hektar a půl.

Monarcha stěhovavý přilétl do Mexika (zdroj: ČT24)
Vydáno pod