Dalajlama: Čína může výrazně pomoci planetě

Praha - Čínský národ může výrazně prospět celé planetě. Komunistické zemi však chybí mezinárodní respekt, protože se jí ostatní lidé bojí, prohlásil tibetský duchovní vůdce dalajlama v Praze na kulatém stolu o lidských právech v Asii. V zaplněné aule pražské filozofické fakulty také podotkl, že ačkoliv je buddhistický mnich, není - pokud se týká ekonomických teorií - proti socialismu a je v podstatě marxistou, a to kvůli snaze této teorie o spravedlivé rozdělování bohatství.

„Rozhodně ale nejsem leninistou,“ doplnil s úsměvem. Problémem prosperujících zemí je podle něj nyní právě velký rozdíl mezi bohatými a chudými. „Musíme se velmi vážně zamyslet jak tento rozdíl snížit a jak přispět k omezení korupce,“ poznamenal tibetský duchovní vůdce.

Podle dalajlamy, který je k nelibosti Pekingu po desetiletí symbolem boje za lidská práva a svobodu Tibetu, by Číně pomohlo více demokracie, dodržování lidských práv, svoboda slova a vláda práva. „Vláda na problémy nyní odpovídá represí. Problémy potlačuje, ale ony nezmizí a pod povrchem jen rostou,“ upozornil.

„Mnoho mých přátel v Asii Číňany obdivuje, ale kvůli jejich systému se jich bojí. A strach přináší nedůvěru a nedůvěra zničí respekt. To, co brání Číňanům skutečně přispět celé planetě, je, že potřebují respekt. Respekt závisí na důvěře a ta na čestnosti a pravdomluvnosti,“ vysvětlil.

Asie našla tržní ekonomiku jako „nového boha“

V přednášce, vedené v odlehčeném duchu, si dalajlama často „utahoval“ z dalších účastníků panelu, především z někdejšího francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera. Ten pak ve svém vlastním vystoupení poznamenal, že před čtvrt stoletím by nikdo neprorokoval, že to bude Čína, která Evropské unii nabídne, že jí bude pomáhat s jejími dluhy. „A přitom ve stejné době nejsou lidé v Číně zcela svobodní a mají problémy se vyjádřit byť i jen na internetu,“ připomněl diplomat. Svoboda projevu je přitom vlastně i v čínském zájmu, dodal.

Kouchner také poznamenal, že Asie v posledních letech našla tržní ekonomiku jako „nového boha“. Otevřené trhy jsou podle něj nezbytné, ale „ne bez nutných regulací“. „Musíme najít cestu jak žít v tržní ekonomice, ale ve spravedlivější atmosféře, jak být lidmi, a ne otroky úvěrů,“ dodal někdejší francouzský ministr, který také poznamenal, že ačkoliv zamlada tisíckrát demonstroval, jako člen vlády zjistil, že skutečně změnit svět je daleko složitější. Kouchner přitom například stál před lety za vznikem organizace Lékaři bez hranic.

Komunismus bez komunistů

Významný čínský disident, nyní výzkumník Harvardovy univerzity a prezident Iniciativ pro Čínu Jang Ťien-li ve svém vystoupení upozornil na existenci „dvou Čín“. Vládcové země podle něj od roku 1989 dokázali ekonomickými výhodami zkorumpovat většinu intelektuální elity země a ta má nyní zájem na udržení stávající situace.

„Je to komunismus bez komunistů, jen zůstávají u moci. Ekonomický růst je jejich poslední naděje, jak udržet svou loď na hladině,“ řekl. Hospodářský úspěch země, kterou označil jako „China Inc.“, je přitom podle tohoto disidenta založen na strachu, nízké úrovni lidských práv i nízké úrovni ochrany životního prostředí, které umožňují konkurovat ostatním zemím nízkými výrobními náklady. V diskusi vystoupili také íránská nositelka Nobelovy ceny za mír Širín Ebadíová či poslední žijící spoluautor Všeobecné deklarace lidských práv Stéphane Hessel z Francie.

Dalajlama a Širín Ebadíová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Dalajlamův pobyt vždy kriticky sleduje čínské velvyslanectví v Praze, které tvrdí, že na svých cestách propaguje odštěpení Tibetu od Číny. Nejlidnatější země světa má Tibet 60 let pod svojí správou. Peking kvůli tomu kritizují ochránci lidských práv, kteří čínskou vládu obviňují z okupace a utiskování Tibeťa.

S dalajlamou se odpoledne krátce setkal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Ten prozradil, že šlo „jako vždy o inspirativní rozhovor“ a „přátelské setkání“. Ministr je zřejmě jediným aktivním českým vrcholným politikem, který se s dalajlamou setkal při příležitosti jeho nynější návštěvy v Česku.

Aby Češi nezapomínali na zkušenosti totality

Dalajlama v Praze samostatnost Tibetu nezmínil. Přitom se letos již nejméně 12 mnichů na protest proti čínské vládě upálilo. Čínu však kritizoval bývalý prezident Václav Havel. Podle něj je nebezpečné dávat přednost ekonomické moci Číny na úkor dodržování lidských práv. Kvůli nemoci se s dalajlamou viděl osobně již včera a na přednášku nešel. Duchodní vůdce Tibetu Čechům vzkázal, aby nezapomínali na zkušenosti z totality, kvůli kterým mají teď povinnost pomáhat lidem v podobných situacích.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod