Začátkem ledna startují republikánské primárky, zatím vede Gingrich

Washington – Už za necelý měsíc odstartují v USA republikánské primárky, ze kterých vzejde soupeř Baracka Obamy v příštím prezidentském klání. Jako první budou svého kandidáta vybírat republikáni 3. ledna v Iowě. V průzkumech zatím upevňuje pozici největšího favorita bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, který by podle toho nejnovějšího získal v Iowě 25 procent hlasů. Následují texaský kongresman Ron Paul s 18 procenty a bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney se 16 procenty.

Republikáni cítí šanci, obliba prezidenta Obamy totiž v říjnu klesla až na 38 % a s takto nízkými preferencemi ještě nikdo křeslo v Bílém domě neobhájil. Jenže ani republikáni nemají jednu výraznou osobnost, která by v žebříčcích popularity dominovala. To je také jediná šance pro Obamu - hrozí totiž, že republikáni nakonec vyberou kandidáta, který bude nepřijatelný pro středové voliče, přitom právě tato skupina většinou rozhoduje volby. 

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

V říjnu se na první místo v průzkumech překvapivě zařadil Herman Cain, ten ale nedávno přerušil prezidentskou kampaň, když ho tři ženy obvinily z obtěžování a jedna z 13letého mimomanželského poměru. Mezi favority teď patří Mitt Romney, bývalý guvernér, který vydělal stamiliony v byznysu. Je sice vzdělaný a věrný své ženě, ale také mormon, který je schopný jen málokoho nadchnout. 

Proto tolik konzervativců hledá jiného kandidáta, jen aby nemuseli volit Romneyho. V čele průzkumu teď stanul Newt Gingrich, bývalý předseda Sněmovny reprezentantů a protihráč exprezidenta Clintona. Ten nadcházející volby označuje za nejdůležitější od roku 1860.