Medvěděv chce prověřit průběh voleb, zrušení výsledků ale nehrozí

Moskva – Až 25 000 aktivistů prokremelských mládežnických organizací Mladá garda, Naši a dalších hnutí se dnes v centru Moskvy sešlo na demonstraci na podporu prezidentské kandidatury Vladimira Putina. Šlo o zjevnou odpověď na 50tisícové sobotní protesty proti výsledkům parlamentních voleb, která se konala pod záminkou oslavy Dne ruské ústavy. Prezident Dmitrij Medvěděv pod tíhou veřejné nespokojenosti na sociální síti Facebook prohlásil, že nechá průběh voleb prověřit. Ruský generální prokurátor a mluvčí premiéra Vladimira Putina dnes ale shodně odmítli požadavek protivládních demonstrací na zrušení výsledků voleb.

„Nesouhlasím se slogany z demonstrací. Přesto jsem vydal příkaz prověřit všechny informace z volebních místností o dodržování volebního zákona.“ Facebookový profil prezidenta Medvěděva je jediné místo, kde o prošetření voleb promluvil. Už dříve připustil, že ne všude bylo vše v pořádku. „Neměl na vybranou, kdyby nerozhodl o prověření podvodů, úplně by přišel o veškerou důvěru, což už se málem stalo. V mnoha městech už mu lidi nevěří,“ řekl jeden z obyvatelů Moskvy.

„Nejsou žádné důvody pro vyhlášení opakovaných voleb či pro přepočítání hlasů,“ prohlásil generální prokurátor Jurij Čajka. Shodně se vyjádřil i Putinův mluvčí Dmitrij Peskov: „Vezmeme-li na vědomí údajná svědectví (o volebních podvodech), týkají se sotva půl procenta z celkového množství hlasů. Tedy, i kdyby všem stížnostem soudy vyhověly, nemůže to v žádném případě zpochybnit legitimitu voleb či konečných výsledků.“

Opozice má víc požadavků

V sobotu volalo 50 tisíc lidí v Moskvě a tisíce dalších v Petrohradu a po celé zemi po zorganizování nových voleb do dumy. Vedle opakování voleb žádá opozice i odvolání předsedy volební komise Vladimira Čurova, registrování nepovolených opozičních stran a osvobození zadržovaných aktivistů.

Veřejnost mobilizoval internet – podvody natočené při volbách. Několik jich pustil na síť bankéř Sergej Romančuk, který seděl ve volební komisi:    

Sergej Romančuk, bankéř, člen volební komise:

„Prakticky okamžitě jsme rozpoznali lidi, kteří k urně mířili se štosy hlasovacích lístků a chtěli je tam hodit. Samozřejmě jsem tušil, že se to někde bude dít, ale nečekal jsem, že to uvidím ve své volební místnosti.“

Po sobotní vůbec největší protivládní akci od nástupu Vladimira Putina k moci už opozice plánuje další, a to na sobotu 24. prosince. Do té doby chtějí opoziční aktivisté a ochránci lidských práv vytvořit „všeruský kulatý stůl“, jakousi platformu pro předání moci po krachu Putinova režimu.

U Kremlu se demonstrovalo na podporu Jednotného Ruska

Manéžní náměstí před Kremlem dnes zaplnili mládežníci, studenti i odboráři z prokremelských mládežnických hnutí Mladá garda, Naši a dalších organizací, přišli i bubeníci z hnutí Ocel. Scéně dominovaly obří portréty Putina a Medvěděva. Andrej Isajev z vedení vládní strany Jednotné Rusko na úvod prohlásil, že strana ví o problémech a nespokojenosti občanů a voličů, ale dokáže je vyřešit zase jen Jednotné Rusko a Putin. 

Jednotné Rusko tvrdí, že nejde o žádnou odpověď na sobotní demonstrace, ale mítink k dnešnímu Dni ústavy, který se už dávno plánoval. Jeden z organizátorů ale řekl listu Vedomosti, že hlavním cílem je předvést i jiný názor, než jaký zněl na opozičních demonstracích.

Vologdský gubernátor po volbách odstoupil – a není poslední

První obětí nevýrazných volebních výsledků hlavní kremelské strany Jednotné Rusko v nedávných parlamentních volbách se dnes stal gubernátor Vologdské oblasti Vjačeslav Pozgaljov. Na svém twitterovém účtu oznámil, že vzhledem k nízkému procentu odevzdaných hlasů z funkce po 15 letech odchází. „Nelze vést oblast s tak nízkou důvěrou obyvatelstva,“ uvedl. Jednotné Rusko získalo ve Vologdské oblasti kolem 33 procent hlasů, zatímco celostátně podle volební komise téměř padesát. „Lidé se změnili, a my jsme to nepostřehli. Nejenže začali lépe žít, ale i mnohem svobodněji uvažovat,“ napsal Pozgaljov. Chabý výsledek je podle něj důsledkem špatné práce „technologů moci“ a nedostatečné informovanosti o náladách mezi voliči.

Předseda Jednotného Ruska Vladimir Putin i volební lídr Dmitrij Medvěděv po volbách dali najevo, že hodlají „analyzovat signály“ z těch částí země, kde byl volební zisk nízký. Na pořadu bude podle médií zejména severozápad země.

Miliardář Prochorov ohlásil kandidaturu na prezidentský post

Jeden z nejbohatších Rusů Michail Prochorov se chce příští rok v březnu postavit Putinovi v boji o post šéfa Kremlu. Šestačtytřicetiletý miliardář to dnes sdělil redakci moskevského rozhlasu. Do politiky se podnikatel pokoušel proniknout už dříve, ale jeho epizoda v čele liberální strany Pravá věc skončila letos v září krachem. Jeho šance na úspěch proti Putinovi média označují za minimální.

Dvoumetrový politik, jehož jmění časopis Forbes odhadl na 18 miliard dolarů, má v seznamu svých aktiv zlaté a niklové doly, velké podniky na zpracování hliníku, ale i slavný americký basketbalový klub New Jersey Nets.

Michail Prochorov a Alla Pugačevová na sjezdu strany Pravá věc
Zdroj: ČTK/AP/Misha Japaridze