O podněsterském prezidentovi se rozhodne ve 2. kole

Kišiněv/Tiraspol – Vítězem prvního kola prezidentských voleb v moldavském Podněstří se stal bývalý šéf podněsterského parlamentu Jevgenij Ševčuk. Po sečtení 95 procent odevzdaných hlasů se Ševčuk vyhlásil vítězem prvního kola voleb, když podle nepotvrzených údajů dostal přes 39 procent hlasů. Za ním skončil a do druhého kola zřejmě postupuje favorit Moskvy, šéf parlamentu Anatolij Kaminskij. Podle jiných zdrojů postupuje do druhého kola dosavadní prezident Igor Smirnov. Předběžné oficiální výsledky by kvůli „technickým nedostatkům“ v protokolech o hlasování měly být zveřejněny ve středu, podaří-li se do té doby prověrku odevzdaných hlasů dokončit.

Voličská účast překročila 50 procent, a volby jsou tudíž podle podněsterských zákonů platné. Nikdo z kandidátů také nejspíš nezískal nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, takže první dva postoupí do druhého kola.

„Vyhlášení předběžných oficiálních výsledků se odkládá kvůli otazníkům, které se objevily nad protokoly z řady volebních obvodů,“ uvedla ústřední volební komise. „Nedostatky mají čistě technický charakter, nejsou systémové,“ dodali sčítací komisaři. Podle agentury Interfax na stůl volební komise dorazily četné stížnosti kandidátů i voličů, a sčítání hlasů je proto třeba v některých regionech překontrolovat.

Volební výsledky pozorně sleduje Moskva, s jejíž vojenskou a hospodářskou podporou takzvaná Podněsterská republika po rozpadu SSSR vyhlásila nezávislost na Moldavsku. Pruh země podél řeky Dněstru žádný stát světa neuznává a pokusy o usmíření Podněstří s Moldavskem zatím vždy skončily bez úspěchu.