Skromný Nazarbajev je jako vzduch - nikdy ho není dost

Astana – Nursultan Nazarbajev odmítl přijmout čestný titul Lidový hrdina, aby nebyl špatným příkladem pro budoucí kazašské hlavy státu. Rozhodnutí udělit prezidentovi nový titul schválil počátkem prosince kazašský parlament při příležitosti dvacátého výročí nezávislosti země. Nazarbajev je už od loňska držitelem čestného titulu Vůdce národa, když zákon o udělení titulu tehdy rovněž odmítl podepsat. Podle kazašských zákonů ale nařízení vstupuje v platnost i bez prezidentova podpisu, pokud ho hlava státu výslovně nevetuje.

Kazašští poslanci podle tamních webových serverů Nazarbajevovu odmítavou reakci očekávali a přikládají ji jeho „příslovečné skromnosti“. „Bylo by špatným příkladem pro budoucí prezidenty, kdyby nynější hlava státu podepsala zákon o udělení takového titulu sobě samému,“ řekl Nazarbajev, který zemi vládne bez omezení už přes dvacet let. Díky obrovským příjmům z prodeje ropy a zemního plynu a licencí na jejich těžbu si v zemi vybudoval neotřesitelnou pozici a získal i značnou popularitu mezi obyvatelstvem.

O víkendu kazašský parlament schválil návrh vyhlásit první prosinec státním svátkem s názvem Den prvního prezidenta. V tento den před dvaceti lety se Nazarbajev poprvé stal prezidentem nezávislého Kazachstánu. „Nursultan Abiševič Nazarbajev je jako vzduch, nikdy ho není dost,“ komentoval nový svátek senátor Garifolla Jesim.

Při příležitosti dvacátého výročí kazašské nezávislosti se na prezidentovu hlavu snášejí desítky poct a titulů, které jeho kancelář sotva stačí registrovat. Ve finanční metropoli Almaty nedávno odhalili monumentální pomník nezávislosti, jehož ústřední postavou je masivní socha prvního a zatím jediného prezidenta.