Podle OSN mají nepokoje v Sýrii už více než 5000 obětí

Damašek – Podle OSN bylo při potlačování opozičních protestů v Sýrii od března zabito více než 5000 lidí, více než 14 tisíc zatčeno a téměř 12,5 tisíce uteklo ze země. Oznámila to vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Dnes se v zemi konaly volby do místních správ. Jenže je doprovázely bojkot a generální stávka. Odpůrci vlády se dnes znovu střetli s armádou a příznivci režimu. Zemřelo nejméně 5 lidí.

V Sýrii devátým měsícem pokračuje povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada, který opozici krvavě potlačuje. Dnes probíhaly volby, ve kterých  43 tisíc kandidátů usiluje o zhruba 17 tisíc křesel v místních radách. 

Syrská média hlásila, že voliči zamířili k volebním urnám v hojném počtu. Účast v řadě bašt protivládního odporu však podle Reuters zůstávala nejasná. V zemi nejsou ani zahraniční pozorovatelé, kteří by mohli fakta ověřit. 

V provincii Homs dnes podle aktivistů bezpečnostní síly zabily čtyři lidi. Další člověk zemřel a sedm utrpělo zranění při palbě bezpečnostních složek v provincii Idlib u hranice s Tureckem. Hlášeny byly také další střety mezi dezertéry a vojáky vládních sil.  

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Zraněné Syřany zachraňují v tajných nemocnicích

Často jedinou záchranu představují v Sýrii pro zraněné povstalce neoficiální nemocniční zařízení. Musí pracovat v naprostém utajení a navíc se potýkají s nedostatkem léků i ostatního vybavení. Jenda z nich je i v Libanonu, kam míří zranění Syřané, jako třeba Muhammad. 

Prostřelenou nohu mu v Libanonu lékaři zachránili. Od chvíle, kdy ho na demonstraci zasáhla kulka, trvalo 12 hodin, než se k nim dostal. Téměř vykrvácel, když se vyhýbal syrským hlídkám a minovým polím. „Cesta je velmi špatná. Občas mě někdo nesl, v noci mě vezli na motorce s vypnutými světly a nakonec jsem musel jít sám. Bylo to hodně bolestivé,“ popisuje Muhammad. Za hranicí ho už ale čekali pracovníci Červeného kříže a převezli ho do nemocnice. 

Kvůli zoufalé situaci raněných, tvrdému potlačování demonstrací i zprávách o mučení zadržených chce západ zpřísnit sankce proti Damašku. To ale v Radě bezpečnosti OSN blokuje Čína a Rusko. Moskva navíc obviňuje syrskou opozici, že záměrně vyvolává humanitární katastrofu, aby měla záminku pro zahraniční vojenskou intervenci. Kreml dává už dlouho jasně najevo, že si změnu režimu v Sýrii nepřeje.

Vydáno pod