Mexický drogový kartel Zetas přišel o svého vůdce

Mexiko – Vůdce zločineckého drogového kartelu Zetas Raúl Fernández, známý také pod přezdívkou El Lucky, byl dopaden mexickým námořnictvem. Oznámil to mexický prezident Felipe Calderón. Fernández, na jehož dopadení byla vypsána odměna 15 milionů pesos (asi 821 tisíc korun), působil ve státech Veracruz u Mexického zálivu, ve střední části země i ve státě Oaxaca na jihu. Mexické úřady s dopadením Fernándeze podle prezidenta Calderóna zadržely již 22 z 37 nejhledanějších šéfů drogových gangů.

Zločinecký gang Zetas na konci 90. let minulého století vytvořili zběhové z elitních složek mexické armády. Má se za to, že gang stojí za některými z nejkrvavějších incidentů v posledních letech včetně útoku na kasino v severomexickém Monterrey, při kterém bylo v srpnu zabito 52 lidí. Podle agentury AP Fernández patřil k zakládajícím členům ozbrojené skupiny.

Po nástupu do úřadu prezident Calderón v prosinci 2006 zapojil do boje proti drogovým kartelům na 50.000 vojáků. Od té doby si násilí spojené s drogami vyžádalo v celé zemi už přes 45.000 lidských životů. Mexiko bylo dějištěm násilností i o uplynulém víkendu. Podle pondělního oznámení armády citovaného agenturou AP mexičtí vojáci jižně od hranice s americkým Texasem zabili 11 ozbrojenců. Střety začaly v sobotu, když se vojenská hlídka dostala pod palbu.

Podle údajů mexického ministerstva obrany ze začátku prosince bylo v rámci boje bezpečnostních sil proti obchodu s drogami letos v Mexiku zatčeno přes 11.500 lidí, zničeny téměř dvě stovky tajných laboratoří pro výrobu narkotik a zabaveno 26 milionů dolarů (490 milionů korun) v hotovosti.