Velká Británie po summitu na pranýři

Štrasburk – Velká Británie se ocitla v Evropském parlamentu na pranýři poté, co na unijním summitu odmítla podpořit změny základní smlouvy EU kvůli zlepšení unijní ekonomiky. Ozývají se hlasy o trestu pro Británii stejně jako debaty, zda by měla být vůbec dál součástí unie.

Předseda nejsilnější parlamentní frakce lidovců Joseph Daul nepřímo naznačil, že by si Londýn za svůj postoj zasloužil trest. Daul si myslí, že pokud některá země není solidární s ostatními, nemohou být ostatní solidární s ní. Britští poslanci to okamžitě pochopili jako vyhrožování zrušením takzvaného rabatu, který zaručuje ostrovnímu království snížené odvody do společné unijní pokladny.   

Předseda parlamentních liberálů Guy Verhofstadt zase na adresu Velké Británie prohlásil: „Premiér David Cameron udělal největší chybu svého života.“ Svůj projev přitom přednesl v rodné vlámštině, protože jak prohlásil, angličtina poněkud vyšla z módy. 

Brity nešetřil ani předseda Evropské komise José Barroso. Izolaci Velké Británie po summitu zdůraznil tím, že dohodnuté změny nazval nikoli dohodou 17 plus, tedy 17 zemí eurozóny a další, které se budou chtít připojit, ale 26 minus, tedy celá unie bez Velké Británie. Zopakoval také, že Britové znemožnili kompromis tím, že trvali na výjimkách, které byly nepřijatelné. „Spojené království výměnou za svůj souhlas žádalo zvláštní protokol o finančních službách, který by v dané podobě byl rizikem pro fungování vnitřního trhu. Kompromis tedy byl nemožný,“ řekl Barroso.   

Europoslanec Nigel Farage, člen Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), ve svém projevu zase nakousl téma, že Británie by mohla z unie vystoupit. „Evropskou unii opustíme. Pak zase budeme mít svobodu a demokracii, zatímco vy se budete potápět,“ řekl. 

Na britskou stranu se postavil Jan Zahradil z ODS, který v parlamentu šéfuje frakci konzervativců. Ta je k hlubší integraci Evropské unie dlouhodobě kritická a britští konzervativci v ní mají silné slovo. „Cameron hájil zájmy své země,“ prohlásil Zahradil a dodal, že vícerychlostní Evropa je už stejně realitou.

Vydáno pod