Belgická policie objasňuje útok v Lutychu - oběti jsou čtyři

Lutych - Pět mrtvých včetně pachatele. Taková je bilance úterního řádění šíleného střelce v belgickém Lutychu. Útok má nakonec o jednu oběť méně, než úřady původně uváděly. Prokurátorka Daniele Reyndersová dnes na tiskové konferenci upřesnila, že 75letá žena, kterou včera vyšetřovatelé prohlásili za mrtvou, je stále v péči lékařů. Je tedy naživu, ovšem v kritickém stavu. Třiatřicetiletý recidivista Nordine Amrani včera začal v centru města střílet ze samopalu a zaútočil i ručními granáty. Zabil čtyři lidi a pak i sám sebe. Mezi oběťmi je i rok a půl staré batole, které zemřelo krátce po převozu do nemocnice. Belgičané dnes kvůli tragédii drželi minutu ticha, život v Lutychu se ale vrací k normálu.

Útok v Lutychu nepřežili dva teenageři a 1,5leté batole. Vyšetřovatelé dnes navíc našli u skladu, kde Amrani pěstoval marihuanu, mrtvou 45letou ženu. Měla střelnou ránu v hlavě. Jde o Amraniho hospodyni, která mu údajně pomáhala marihuanu pěstovat. 

Útočník poté, co zabil svou hospodyni, vyrazil do centra Lutychu, kde ze střechy pekařství střílel po lidech na rušném náměstí svatého Lamberta, zaútočil na ně i několika granáty. Podle svědků se pak zastřelil. Motiv zatím není jasný. 

„Podle našich informací šlo o sólový útok. Nebyl to terorismus. Chápeme, že lidé jsou šokovaní a soucítíme s nimi,“ řekl po útoku belgický premiér Elio di Rupo. Amrani podle belgických médií před útokem poslal na účet své přítelkyně neupřesněnou sumu peněz se vzkazem „Miluji tě, má lásko, hodně štěstí“, což by mohlo nasvědčovat tomu, že útok plánoval.

Amrani byl v minulosti trestaný kvůli pěstování marihuany a přechovávání zbraní. Z vězení ho pustili zhruba před rokem. V den atentátu měl přijít k policejnímu výslechu kvůli podezření, že se dopustil mravnostního trestného činu. Sousedé ho popisují jako příjemného a slušného člověka. „Když jsme přišli s taškami z nákupu, tak nám vždycky podržel dveře. Choval se prostě normálně,“ říká jeden z nich.

Zastávky autobusů, na které pachatel zaútočil jako první, plní kytice a svíčky. Obyvatelé třetího největšího belgického města jsou v šoku. „Byla jsem 200 metrů od útoku. Měla jsem být tam, ale měla jsem štěstí,“ říká svědkyně. Půl hodiny po poledni, 24 hodin od začátku masakru, držel Lutych minutu ticha. Lidé se ptají na jediné: proč se Nordine Amrani rozhodl vraždit?

Vydáno pod