V Hondurasu umírá víc novinářů než v Mexiku

Tegucigalpa - Policie potlačila manifestaci novinářů v hlavním městě Hondurasu. Zástupci médií protestovali proti nečinnosti úřadů ve vyšetřování vražd novinářů. Od začátku minulého roku jich násilně zemřelo přes 17. Většina z nich přitom poukazovala na přestupky vládních institucí, armády a na kriminální zločiny.

Manifestaci v Tegucigalpě svolalo Hnutí novinářů za život a svobodu tisku. Demonstranti protestují před prezidentským palácem proti násilí, které si už vyžádalo životy desítky novinářů. 

Novináři kritizují úřady, že proti násilí nic nedělají. Některé z obětí zveřejnily materiály o spolupráci armády a policie s kriminálními skupinami, které údajně stojí za vraždami aktivistů. Policie se ale proti těmto obviněním ohrazuje, vraždy novinářů prý vyšetřuje jako jiné těžké delikty. 

Honduras má nejvyšší počet násilných smrtí na obyvatele v Latinské Americe. Aktivita drogových kartelů a kriminálních gangů v zemi roste. Sedmimilionová středoamerická země předčila ve vraždách novinářů už i obávané Mexiko.

V Hondurasu umírají novináři (zdroj: ČT24)