Laboratorní potkani pomáhají při hledání min

Bogotá - Kolumbie patří kvůli povstalcům a drogovým gangům mezi země s největším počtem nášlapných min. Tamní vědci se k hledání výbušnin snaží vycvičit potkany. Pyrotechnické komando má navíc netradiční tělesné strážce - kočky. Zatím jde všechno podle plánu. Ještě několik posledních rutinních tréninků a týmy potkanů a koček mohou vyrazit do terénu zachraňovat lidské životy.

Jedenáct bílých laboratorních potkanů čeká na svou chvíli. Už brzy budou moct udělat dojem na cvičitele a možná si i vyslouží sladkou odměnu. Jsou v poslední fázi výcvikového programu, pomocí kterého se chce Kolumbie zbavit nášlapných min. Ty každoročně zabijí nebo zraní stovky lidí. Od roku 2006 proto vědci cvičí potkany k tom, aby dokázali výbušniny pomocí čichu najít. 

Lehčí než pes

„Hledali jsme druh, který by byl lehčí než pes, ale který má zároveň stejně dobře vyvinutý čich. Zjistili jsme, že tyto požadavky splňuje potkan, který se navíc nechá docela dobře vycvičit. Museli jsme je ale vyšlechtit tak, aby byli schopní fungovat ve všech možných podmínkách. Potkani jsou zvyklí na laboratoř a venku třeba budou muset pracovat ve vysokých nadmořských výškách,“ uvedla ředitelka programu Luisa Fernanda Mendezová.

Potkani odminují (zdroj: ČT24)

Trénink potkanů má na starosti Erick Guzman, který dřív cvičil policejní psy. Jejich denní režim začíná v bludišti, kde je Guzman učí rozpoznat pach kovu a výbušnin, které se při výrobě nášlapných min obyčejně používají. Cvičí také jejich reakce na hlasové pokyny a venku před laboratoří se je zase snaží naučit pracovat v reálném prostředí. Jejich bezpečí a ochranu před predátory mají kupodivu na starosti vycvičené kočky. Každý z jedenácti potkanů je výsledkem těžké práce, nic se jim proto nesmí stát.

Luisa Fernanda Mendezová:

„Savci mají schopnost přenosu genetické informace. Čím větší zvíře ale je, tím méně informací se přenese a taky to tím déle trvá. Potkani patří k druhům s největší kapacitou přenosu velkého množství informací. Pro naše potkany je touto informací schopnost najít miny. Proto se pokaždé těšíme na další generaci, která je zase o něco lepší.“

Velkou roli v tréninku hrají sami potkani. Samice učí své potomky ty nejlepší triky. „Teď opakujeme všechny kroky, kterými jsme se řídili v různých fázích výcviku, a taky se zvlášť zaměřujeme na sbírání dat z práce venku na minových polích. Tyto údaje nám zajistí víc než 96procentní úspěšnost. Šance, že potkani minu najdou, je tak velká. Navíc je poměrně snadné je ovládat, dávat jim pokyny a taky se dobře pohybují venku. Hlavně na tom teď právě pracujeme. Začneme, když je potkan ještě malý. Když trochu odroste, přistoupíme k venkovnímu tréninku a učíme ho taky reagovat na hlasové pokyny. Hlavně aby přišel na zavolání a pak jednotlivé povely během hledání,“ podotkla Mendezová.

Práce je čeká opravdu spousta. Odhadnout počet min je podle expertů nemožné. Jen během tohoto roku výbušniny zabily nebo zranily 302 lidí. V roce 2010 zemřelo 535 Kolumbijců. 63 procent obětí mezi lety 1990 až 2011 byli vojáci nebo policisté. „Doufáme, že tato generace potkanů bude začátkem příštího roku připravena na test v reálném prostředí. Pak konečně zjistíme jejich skutečnou použitelnost v horách a lesích,“ míní cvičitel potkanů Erick Guzman.

Vydáno pod