Slovenští lékaři dosáhli svého, parlament schválil memorandum

Bratislava - Slovenský parlament schválil naplnění memoranda podepsaného vládou a lékařskými odbory, které ukončilo nedávný protest doktorů. Někteří poslanci přitom tvrdili, že jejich požadavky nepodpoří, a memorandum parlamentem neprojde. Lékaři proto hrozili novými protesty, plánovali, že zítra opět nepřijdou do práce. Krize je ale opět zažehnána.

Lékařům se podařilo dosáhnout na vyšší mzdy, zrušení transformací nemocnic na akciové společnosti, povedly se i změny v zákoníku práce. Parlament dnes totiž schválil návrh výboru pro zdravotnictví, který má zabezpečit plnění memoranda mezi vládou a lékařskými odbory. „Byla schválena drtivá část memoranda a pro nás jeden z nejdůležitějších bodů, a to zrušení transformace nemocnic na akciové společnosti,“ reagoval na rozhodnutí sněmovny šéf lékařských odborů Marian Kollár. Odbory se obávaly, že původně plánovaná změna právního statusu nemocnic umožní jejich ovládnutí finančními skupinami.
   
Parlament sice nepodpořil poslední etapu růstu platů doktorů od roku 2013, mezitím se ale mnoho doktorů na zvýšení svých výdělků dohodlo přímo s nemocnicemi. Kritici tohoto kroku tvrdili, že na úpravu mezd v průměru o více než 300 eur měsíčně nemají zdravotnická zařízení peníze a že kvůli horšímu vývoji ekonomiky nemohou počítat ani s výraznějším zvýšením plateb od zdravotních pojišťoven.

Dosud největší protest lékařů od vzniku samostatného Slovenska v roce 1993 vyvrcholil výpověďmi, které v září hromadně podalo více než 2 400 z asi 7 000 nemocničních doktorů. Do vypršení výpovědní lhůty na konci listopadu si to rozmyslela asi polovina z nich. Navzdory tomu odchod zhruba 1 200 doktorů na přelomu listopadu a prosince poznamenal provoz řady nemocnic. Ukončení protestu a návrat do práce ohlásili nespokojení doktoři začátkem prosince, kdy lékařské odbory přistoupily na kompromisní návrh vlády ohledně
zvyšování platů. Nemocnice obnovily běžný provoz až v polovině minulého týdne.   

Zajistit alespoň akutní péči o pacienty pomáhaly slovenským zdravotnickým zařízením během protestu doktorů i necelé tři desítky českých vojenských lékařů. Senát českého parlamentu dnes rozhodl o tom, že vláda vysláním armádních lékařů na Slovensko porušila ústavu, neboť k tomu nebyla oprávněna. Stanovisko prosadila opoziční ČSSD, která má v horní komoře
většinu. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) jménem vlády pochybení odmítl, rozhodnutí označil za „politickou deklaraci“.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)