Číňané se bouří kvůli vyvlastněným pozemkům

Wu-kchan - Lidé v jihočínském městě Wu-kchan v provincii Kuang-tung protestují proti vyvlastňování nemovitostí a pozemků a neobjasněnému úmrtí jednoho člověka v policejní vazbě. Amatérské záběry, které pronikly na internet, ukazují tisíce demonstrantů. Ti žádají vrácení půdy a odchod zkorumpovaných úředníků.

Smrt Süe Ťin-po (42) rozdmýchala v provincii Kuang-tungna, která je závislá na vývozu, napětí. V neděli pořádková policie použila vodní děla i slzný plyn k rozehnání tisíců kamení hazejících vesničanů na pobřeží rozvíjející se oblasti.

Obyvatelé obce Wu-kchan říkají, že stovky hektarů půdy byly nespravedlivě získány zkorumpovanými úředníky, a to ve vzájemné shodě s developery. Zlost vyvrcholila po letech opakovaných výzev obyvatel směrovaných autoritám s jasným požadavkem „udělejte něco“.

Příbuzní Süe Ťin-pa řekli, že se stal obětí policejní brutality a jeho tělo ukázalo těžké podlitiny a další známky týrání. Odmítli oficiální prohlášení, podle něhož Jinbo zemřel na srdeční problémy poté, co byl vyslýchán. „Případ je v dalším šetření,“ prohlásil Zheng Yanxiong, komunista a šéf města Šan-wej, který na Wu-kchan dohlíží.

Čínská komunistická strana čelí každý rok tisícům malých protestů a nepokojů. Pozemkové spory jsou přitom rozšířeným zdrojem svárů.

Protesty proti vyvlastnění půdy v Číně (zdroj: ČT24)