„Neuznáme Izrael!“ hřměl dav přívrženců hnutí Hamas

Gaza - Radikální palestinské hnutí Hamas se nevzdá „ozbrojeného odporu“ vůči Izraeli, prohlásil dnes politický vůdce hnutí Ismáíl Haníja. Bývalý palestinský premiér promluvil k desetitisícům stoupenců, kteří se sešli na výročním shromáždění v Gaze u příležitosti 24. výročí založení Hamasu, který už čtyři roky vládne v pásmu Gazy.

„Prohlašujeme, že ozbrojený odpor je naší strategií a jedinou cestou k osvobození naší země, od (Středozemního) moře po řeku (Jordán),“ citovala Haníjovo prohlášení agentura AP. „Hamas povede lidi k povstání, dokud neosvobodíme celou Palestinu,“ ujistil Haníja stoupence a členy hnutí, jichž se podle organizátorů sešlo kolem 350 tisíc.

Lidé s vlajkami Hamasu se tísnili zejména před ohromnou tribunou v podobě lodi, symbolizující návrat Palestinců. Pozadí tvořila veliká replika jeruzalémské mešity Al-Aksá na Chrámové hoře. „Ó Jeruzaléme, my přicházíme,“ stálo na jednom transparentu.

Hamas slaví výročí
Zdroj: ČTK/AP/Hatem Moussa

Hamas ve vydaném prohlášení uvedl, že bude pokračovat „ve všech formách odporu proti okupaci, až do osvobození, nezávislosti a návratu palestinských uprchlíků“. „Neuznáme Izrael!“ volal dav.

Ozbrojenci z Hamasu poslali na Izrael už 11 tisíc raket

V dalším prohlášení ozbrojené křídlo Hamasu, Brigády Izzuddína Kásama, zveřejnilo dosavadní bilanci boje proti židovskému státu. Od svého vzniku prý brigády odpálily proti Izraeli přes 11 tisíc raket a dělostřeleckých granátů a při nesčetných útocích zabily 1 365 Izraelců a 6 411 jich zranily.

Hamas slaví výročí
Zdroj: ČTK/AP/Hatem Moussa

Radikální islamistické hnutí Hamas vzniklo 14. prosince 1987 na počátku prvního palestinského povstání. Po Fatahu palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse je druhým největším palestinským uskupením.