Eichmann tvrdil, že nebyl antisemita, ale nacionalista

Jeruzalém – V nacistickém soukolí měl úlohu logistika, organizoval transporty do vyhlazovacích táborů. Jako jeden z hlavních architektů holocaustu byl pověřen konečným řešením židovské otázky. Řeč je o Adolfu Eichmannovi, který se ještě po válce snažil před zatčením ukrýt v Argentině. I tam ho ale nakonec izraelští agenti našli a unesli. V Jeruzalémě byl pak odsouzen k trestu smrti a popraven. Právě 15. prosince 1961 si vyslechl rozsudek smrti.

„Proces v roce 1961 vyvolal éru svědků. Vypovídalo jich přes 111, co přežili holocaust. Pro mnohé to bylo poprvé, co o tom mluvili. Z procesu bylo 300 hodin obrazového záznamu, sledoval ho celý svět,“ vysvětlila Lisa Hauffová z nadace Topografie teroru. Podle nejnovějších poznatků mohl ale před soudem stanout dřív. Západoněmecká zpravodajská služba o něm měla vědět už v roce 1952.

V Argentině pracoval v továrně na automobilové součástky

Eichmanna uneslo izraelské komando dne 11. května. Nacistického důstojníka zadrželi u jeho bydliště na předměstí Buenos Aires, když se podle vysledovaného obvyklého scénáře vracel domů ze zaměstnání. V Argentině pracoval v továrně na automobilové součástky. O deset dní později byl v uniformě pracovníka izraelské letecké společnosti El Al a pod vlivem sedativ propašován na palubu letounu s izraelskými představiteli, kteří o přítomnosti „slavného“ pasažéra nic netušili. Argentina proti akci protestovala u OSN, ale marně - podle izraelských úřadů Eichmanna unesly „neznámé osoby“.

Eichmann si vyslechl rozsudek smrti (zdroj: ČT24)

Eichmann se na Slovensku podílel třeba na přípravě nařízení k takzvanému postrku asi 7 500 Židů na území, které bylo připojeno k Maďarsku. Následně deportace začaly, nicméně Maďarsko odmítlo Židy přijmout, takže zůstali v internačních táborech. Měl také vystěhovat Židy z protektorátu Čechy a Morava. Většina států ale odmítala židovské uprchlíky přijmout, a Eichmannovi se proto práce moc nedařila. Tak přišel jeho nadřízený Reinhard Heydrich s novým plánem židovské otázky. Židé měli být vystěhováni z území Třetí říše do nově obsazeného Polska. V lednu 1939 se stal Eichmann šéfem Říšské ústředny pro židovské vystěhování, která vznikla na ministerstvu vnitra. O dva roky později napadlo Německo Sovětský svaz.

V létě povolal Heydrich Eichmanna do Berlína, kde mu oznámil, že si Hitler přeje fyzickou likvidaci Židů. Eichmann měl za úkol organizovat transporty Židů z různých částí Třetí říše na východ. Tam byli Židé likvidováni speciálními oddíly SS. V témže roce se Eichmann vypravil na služební cestu do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Zde se bavil s velitelem tábora a dospěl k závěru, že nejlepší způsob likvidace Židů je plynová komora. A tak byli v roce 1941 v Osvětimi poprvé zavražděni ruští zajatci novým plynem, který se nazýval Cyklon B. Eichmann nařídil v koncentračních táborech vraždit přednostně židovské uprchlíky.

Kdo byl Adolf Eichmann

Původně obchodní cestující Eichmann se narodil 19. března 1906 jako syn účetního v Solingenu v Porýní. V pěti letech se po smrti matky s otcem a pěti sourozenci přestěhoval do Lince. V roce 1932 vstoupil do rakouské nacionálně-socialistické strany a po přesídlení do Německa vstoupil do SS a sloužil v koncentračním táboře v Dachau.

Po rozpoutání války stoupl výrazně Eichmannův vliv a byl jmenován do čela přesídlovacího referátu gestapa. Od března 1941 nesl Eichmannův „židovský referát“ (Judenreferat) označení IV B 4. Eichmann hrál významnou roli při přípravě konference ve Wannsee, jejímž hlavním cílem bylo zajistit „konečné řešení“ židovské otázky. Vrcholem jeho činnosti byla organizace deportací 440 000 maďarských Židů do Osvětimi.