Sedm penzistů chystalo jaderný obchod za půl milionu eur

Bratislava – V koordinaci s českými kolegy obvinili slovenští policisté sedm osob, které měly plánovat nelegální dovoz radioaktivního materiálu za půl milionu eur (bezmála 13 milionů korun) na území Česka nebo na Slovensko ze zemí bývalého Sovětského svazu. Šesti Slovákům a jednomu Čechovi s pobytem na Slovensku v případě odsouzení hrozí až deset let vězení. Údajným organizátorem skupiny je jednasedmdesátiletý důchodce a věk ostatních se pohybuje mezi dvaapadesáti a jedenašedesáti, slovenský policejní prezident Jaroslav Spišiak tedy hovořil o zadržených jako o skupině penzistů.

Vyšetřování případu zahájila už v roce 2009 česká policie. „Původně tato skupina měla v úmyslu prodat látku na území České republiky. Posléze bylo zjištěno, že k jednání a samotnému předání mělo dojít na území Slovenské republiky,“ uvedl český státní zástupce Roman Kafka.

Do případu se proto zapojila slovenská policie, ta sledovala podezřelé od letošního února. „Šlo o skupinu osob, kterou bychom mohli nazvat 'klub důchodců', protože hlavní organizátor je 71letý (muž) a ostatní členové jsou v rozmezí 52 až 61 let. Zdánlivě nenápadní takřka důchodci se pohybovali po území Slovenska s cílem obchodovat s radioaktivními materiály v hodnotě půl milionu eur, ale nevyšlo jim to,“ doplnil tamní policejní prezident Jaroslav Spišiak. Podle jeho slov byli podezřelí v hledáčku policie už v minulosti.

Reportáž Olgy Bakové a Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Slovenský policejní prezident i jeho kolegové z prokuratury odmítli upřesnit druh látky, kterou obvinění údajně plánovali dovézt na území bývalé československé federace. Členy gangu pozatýkala slovenská policie od konce listopadu do začátku prosince. Všech sedm obviněných skončilo ve vyšetřovací vazbě. Pokud by byli stíháni v Česku, hrozilo by jim podle Kafky až 16 let vězení.

Riziko nepodceňují ani organizátoři fotbalového Eura

Evropské tajné služby hrozby bombou s jaderným materiálem nepodceňují. Polsko a Ukrajina dokonce připravují speciální policejní týmy, které mají potenciálnímu útoku čelit příští rok při šampionátu ve fotbale. Jak hrozbu odhalit a eliminovat, učí Poláky a Ukrajince Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Nebezpečí je reálné, protože po rozpadu Sovětského svazu ztratily ruské úřady kontrolu nad jaderným materiálem, především celsiem, poloniem a uranem. Dodnes není jasné, kolik se ho ztratilo a ke komu se dostal. Tuny nezpracovaného uranového koncentrátu a radioaktivního odpadu získali i někteří diktátoři, například Muammar Kaddáfí. I v tomto případě panuje otázka, zda jeho sklady někdo během revoluce nevykradl.