Vesmírný paparazzo má první snímky čínské letadlové lodi

Peking - Novou čínskou letadlovou loď na testovací plavbě ve Žlutém moři zřejmě zachytil jeden z amerických komerčních satelitů. Pokud by se tato informace potvrdila, byla by to její první fotka po spuštění na moře. Čína někdejší nedostavěnou sovětskou loď koupila od Ukrajiny a tvrdí, že má sloužit k výzkumu a výcviku. Čínské ministerstvo obrany již nicméně naznačilo, že letadlová loď by se mohla zapojit i do řešení teritoriálních sporů. Ty Čína vede s dalšími asijskými zeměmi především v Jihočínském moři.

Stephen Wood, ředitel analytického centra firmy DigitalGlobe, upřesnil, že plavidlo bylo vyfotografováno 8. prosince nedaleko čínského pobřeží jedním ze satelitů této společnosti. Zástupci firmy, která prodává satelitní snímky a jejich analýzu klientele zahrnující i americkou armádu, jsou prý s ohledem na datum a polohu plavidla přesvědčeni, že se skutečně jedná o novou čínskou letadlovou loď. Peking zatím tvrzení DigitalGlobe nekomentoval.

Tři sta metrů dlouhé plavidlo, které Čína získala renovací staré sovětské letadlové lodi Varjag zakoupené v roce 1998 od Ukrajiny, zahájilo sérii zkušebních plaveb v srpnu. Vývoj plavidla je v souladu s předpoklady americké armády, uvedla mluvčí ministerstva obrany USA Leslie Hullová-Rydeová. Podle ministerstva by letadlová loď mohla být plně akceschopná do konce příštího roku, ovšem bez použití letadel. „Potrvá ještě několik dalších roků, než bude mít toto plavidlo akceschopnou letku,“ podotkla Hullová-Rydeová.