Jeden z nejstarších válečných zločinců si začal odpykávat trest

Berlín - Devadesátiletý Heinrich Boere, odsouzený loni v březnu k doživotnímu vězení za zabití tří nizozemských civilistů za 2. světové války, nastoupil do vězení k odpykání trestu. Je jedním z nejstarších válečných zločinců, který v takovém věku nastoupil trest. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na mluvčího cášské prokuratury Roberta Dellera.

Lékaři stanovení soudem podle Dellera došli k závěru, že muž, upoutaný na kolečkové křeslo, je „v zásadě schopen“ trest odpykat. Úřady mu našly vhodné vězeňské zařízení v Severním Porýní-Vestfálsku. Sanitka ho odvezla přímo do vězeňské nemocnice, uvedla agentura DPA. Boere dosud žil v domově důchodců v Eschweileru u Cách.

Heinrich Boere, Spiegel Online:

„Řekli nám, že jdeme zatočit s partyzány, s teroristy. Myslel jsem, že dělám správnou věc.“

Cášský tribunál někdejšího příslušníka SS poslal na doživotí za mříže loni v březnu. Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe jako nejvyšší německá soudní instance loni v prosinci odvolání zamítl. Boere se k vraždám z roku 1944 během procesu přiznal a vyjádřil nad nimi i lítost, ale trval na tom, že jen vykonával rozkazy.

Vraždy byly podlé a zbabělé

Podle soudu ale vraždy tří nizozemských odbojářů - majitele obchodu s jízdními koly, lékárníka a dalšího civilisty - nebyly válečnými zločiny, ale „vraždami, které mohou být stěží překonány co do podlosti a zbabělosti“.

Boere byl za své činy v Nizozemsku už v roce 1949 odsouzen k trestu smrti, který tamní justice později zmírnila na doživotí. Boere se však trestu vyhnul útěkem do rodného Německa, které ho odmítlo Nizozemcům vydat a v 80. letech případ zastavilo. Na to ale Nizozemsko zareagovalo novou žádostí o vydání a po dlouhém právnickém přetahování umožnil nejvyšší německý soud proces v Německu. Kauzu otevřelo v roce 2008 státní zastupitelství v Dortmundu, proces začal v říjnu 2009.

Člen SS Boere nastoupil do vězení (zdroj: ČT24)

Podle šéfa Centra Simona Wiesenthala je právě teď poslední šance na spravedlnost – stejně se jmenuje i nová kampaň, kterou tento týden centrum vyhlásilo. Vyhlídky na dopadení a hlavně odsouzení nacistických zločinců jsou prý teď mnohem větší než kdy dřív. „Dosud nebylo možné dosáhnout spravedlnosti, pokud jsme neměli důkaz o konkrétním zločinu a konkrétní oběti. Po rozhodnutí mnichovského soudu by ale všechno mohlo být jinak,“ řekl Efraim Zuroff.

Řeč je o procesu s Johnem Demjanjukem – sloužil jako dozorce SS v koncentračním táboře v Sobiboru, což mnichovskému soudu letos v květnu stačilo k tomu, aby ho uznal vinným z podílu na masových vraždách. Cesta k dalším procesům je tak otevřená.

Efraim Zuroff, ředitel Centra Simona Wiesenthala:

„Po nedávném odhalení aktivit neonacistů a růstu pravicového extremismu v Německu - ale i jinde - by tohle mělo sloužit jako odstrašující případ.“ 

Jako odstrašující případ měl sloužit také rozsudek smrti nad Eichmannem. Trest padl přesně před padesáti lety.