Začalo líčení s mužem, co ukradl depeše pro WikiLeaks

Fort Meade (USA) - Na vojenské základně Fort Meade v Marylandu začalo předběžné líčení v případu s vojínem Bradleym Manningem. Ten údajně během svého nasazení v Iráku stáhl z vojenské databáze tajné dokumenty o americkém působení v Iráku a v Afghánistánu a zhruba čtvrt milionu amerických diplomatických depeší z posledních deseti let. Získané dokumenty pak prý předal serveru WikiLeaks, který je postupně zveřejnil.

Předběžné líčení neskončí vynesením trestu, ale jen rozhodnutím, jestli je pro zahájení soudního procesu dostatek důvodů. Manning k soudu v přísně střežené budově přišel ve vojenské uniformě. Podle odborníka na americké vojenské právo bude dnes zahájené jednání pokračovat o víkendu a možná se protáhne i do příštího týdne. Rozhodnutí o zahájení procesu by pak mělo padnout do osmi dnů po skončení předběžného líčení.

Manning, jemuž bude v sobotu 24 let, byl zatčen po návratu z Iráku v květnu 2010 a od té doby je ve vazbě. Její podmínky dlouhodobě kritizují organizace na ochranu lidských práv. Manning čelí 22 bodům obžaloby. Nejvážnějším z nich je obvinění ze spiknutí s nepřítelem, za které mu u vojenského soudu hrozí až doživotní vězení.

Podle žalobců Manning ohrozil lidské životy i národní bezpečnost. Předal serveru údaje o počtu civilistů, které zabily koaliční jednotky v Iráku a Afghánistánu. Vypustil do světa jména údajných afghánských informátorů a tajné diplomatické depeše s řadou citlivých informací - třeba o špehování uvnitř OSN. 


Obhajoba chce jako svědky předvolat i amerického prezidenta a ministryni zahraničí, kteří přitom Manningovy činy odsoudili. Jejich výpovědi mají dokázat, že selhalo i velení. Jinak hrozí vojákovi až doživotní vězení.

Pro svůj čin ale Manning našel i spoustu zastánců. Pro ně se stal hrdinou, který dal všem nahlédnout pod pokličku velmocenské politiky a poukázal na zneužívání moci a válečné zločiny. „Není obviněn ze žádné kriminální činnosti. Stíhají ho za zveřejnění pravdy. Měli by ho ocenit, ne pronásledovat,“ myslí si jeho právník Kevin Zeese.

Zveřejnění diplomatických depeší sice pravidelně plnilo titulní stránky novin, kromě šťavnatých komentářů na adresu různých světových politiků se ale žádné skutečně šokující odhalení nekonalo - příznivci konspiračních teorií vyšli naprázdno.

Začíná líčení s vojínem Manningem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod