Bůh nebyl veliký: novinář Hitchens zemřel

New York - Známý britsko-americký spisovatel a novinář Christopher Hitchens zemřel v 62 letech na zápal plic a komplikace spojené s rakovinou jícnu. Proslavila jej hlavně protináboženská kniha Bůh není veliký. Přestože patřil ke stoupencům amerického vojenského angažmá v Iráku a Afghánistánu, kritizoval vyšetřovací metody používané na podezřelých teroristech.

Hitchens připisoval náboženství celou řadu problémů ve světě - od etnických čistek přes utlačování žen až po bránění vědeckému pokroku. Náboženskou víru označoval za absurdní víru v kouzla a mýty. Kromě náboženství Hitchens kritizoval také diktátorství, demagogii, cenzuru a zastrašování. Ve své biografii Hitch-22 (odkaz na Hellerovu Hlavu 22) uvedl, že naopak obdivuje literaturu, humor, ironii, individualitu a obranu svobody vyjádření. 

Christopher Hitchens:

„Rozhodl jsem se přijmout všechno, co mi nemoc přinese, a bojovat s ní, přestože si uvědomuji, že má smrt je neodvratná.“

Hitchens byl v 70. letech dopisovatelem radikálně levicového časopisu International Socialism, později měl blízko k levicovým intelektuálům. S nimi se ale rozešel po teroristických útocích na New York a Washington z 11. září 2001, když ostře kritizoval jejich názory, že k atentátům napomohla americká zahraniční politika. Po útocích se zařadil mezi výrazné stoupence administrativy bývalého prezidenta USA George Bushe v otázce vyslání vojáků do Iráku a Afghánistánu. Na druhou stranu ale byl kritikem americké vlády kvůli kontroverzním vyšetřovacím metodám používaným u osob podezřelých z terorismu.

Sám před třemi lety dobrovolně podstoupil waterboarding, který američtí vyšetřovatelé používali a který vyvolává ve vyslýchaném dojem, že se topí. „Pokud waterboarding není mučením, pak nic jako mučení neexistuje,“ řekl tehdy Hitchens.

Vyvolal pozornost mimo jiné i při loňské návštěvě papeže Benedikta XVI. v Británii. Tehdy vyzýval k zatčení papeže, jehož obviňoval ze zločinů proti lidskosti kvůli Benediktovu údajnému podílu na krytí pedofilních kněží.