V Íránu se tajně hraje heavy metal

Teherán – Západ by těžko hledal většího nepřítele, než je íránská vláda. Zdaleka ne všichni Íránci ale sdílejí odpor ke všemu západnímu. V Teheránu čím dál víc bují nezávislá hudební scéna. Její součástí je i skupina Bomrání. Hudba, kterou produkuje, je ovšem v Íránu zakázaná.

Bomrání je jedna z mnoha skupin, které v teheránských sklepech hrají pro přátele zakázanou americkou hudbu. Jak to funguje, vysvětluje zpěvák skupiny Behzád: „Každý z nás dává stranou něco ze svých měsíčních příjmů a z toho financujeme všechno, co skupina potřebuje.“ 

Kytarista Džahánjár dodává: „Nemyslím si, že děláme něco nelegálního. Faktem je, že nemáme oficiální povolení od ministerstva kultury.“ Řada kapel se ani nenamáhá o ně žádat. Západní hudbě se v Íránu totiž neholduje. „Některé druhy hudby jsou přijatelné, jiné zakázané. Ty, které na lidi působí příznivě, jsou v pořádku. Destruktivní hudba je zakázaná,“ říká duchovní Mohsen Mahmúdí. 

Heavy metal podle duchovních jasně hlásá destrukci. Přesto skupina Zax takovou hudbu pořád hraje, jenže v utajené zkušebně ve skladišti na teheránské periferii, kterou utěsnili tak, že venku není vůbec nic slyšet. Snem většiny takových kapel je dostat se do světa. Nejdříve se třeba prosadit na internetu a u zahraničních producentů, pak i odejít do zahraničí.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)