Záplavy na Filipínách připravily o život více než 400 lidí

Manila – Více než 430 lidí přišlo o život na jihu Filipín při přívalových záplavách, které vyvolala tropická bouře Washi. Původní údaje hovořily o 200 obětech a asi 400 pohřešovaných. Podle armády bylo dalších 20 000 lidí evakuováno do provizorních přístřešků. Nejpostiženější je ostrov Mindanao. Více než devět desítek obětí zatím záchranné týmy našly ve městě Cagayan de Oro, dalších 79 v přístavu Iligan.

Přívalové lijáky se přehnaly přes celou jižní oblast ostrova Mindanao. V oblasti se od pátku rozvodnily řeky a vystoupily z břehů. Voda přes noc zaplavila několik čtvrtí. Některé domy se rychle octly pod hladinou až po střechu, jejich obyvatelé v nich zůstali uvěznění a utopili se. Kolem sta tisíc lidí před povodněmi uprchlo do provizorních táborů. Povodně ustoupily až ráno.

Úřady s takovou zkázou nepočítaly, v Iliganu byl vyhlášen pouze první stupeň pohotovosti. Starosta Lawrence Cruz řekl, že to je nejhorší katastrofa v dějinách města. „Nezažili jsme podobné záplavy od doby, co město existuje,“ sdělil.

Velká část ostrova zůstala bez dodávek elektřiny. Na mnoha místech zasahují stovky záchranářů. Největší silou bouře zasáhla město Dipolog, které leží západně od Iliganu, nyní míří na moře u Suluských ostrovů. Starosta Iliganu Cruz také řekl, že voda smetla nejmíň deset vesnic ležících v blízkosti města.

Výpověď z ostrova Mindanao: „Ve tmě jsme viděli jen mihotající se světla. Udělali jsme díru ve střeše našeho domu, vylezli nahoru a tam zůstali.“

Reportáž o bouři na Filipínách (zdroj: ČT24)

Ministryně sociálních věcí Corazon Solimanová v rozhlase prohlásila, že z Cagayan de Oro bylo do deseti evakuačních středisek převezeno 20 000 lidí. Dostali už potravinové balíčky. Požádala, aby se další dobrovolníci zapojili do balení potravin, protože sociálních pracovníků není dostatek. Počítá se s tím, že evakuovaní budou muset zůstat mimo domovy až do Vánoc. Solimanová pro ně požádala vládu o mimořádnou pomoc.

Bouři, kterou agentury nazývají Washi a Filipínci Sendong, doprovází vítr o rychlosti 75 kilometrů v hodině. Dorazila už na menší ostrov Negros, odkud je hlášeno 18 mrtvých. Večer má systém zasáhnout ostrov Palawan. Vláda na pomoc postiženým oblastem poslala na 10 000 vojáků. Filipíny mají letos za sebou už dvacet velkých bouří, při nichž přišlo o život přes 100 lidí.