Na západě Kazachstánu platí mimořádný stav

Almaty – Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev vyhlásil kvůli pátečním nepokojům na jihozápadě země mimořádný stav, který bude ve městě Džanaödzen platit ode dneška do 5. ledna. Nazarbajevův dekret, který byl zveřejněn na prezidentově webové stránce, nedovoluje stávkovat a pořádat protesty, omezuje pohyb osob v okolí města a omezuje vstupy do něj. Zakázáno je podle agentury DPA také noční vycházení.

Při pátečních událostech v Džanaödzenu přišlo o život jedenáct lidí a dalších 86 bylo zraněno. Ochránci lidských práv však tvrdí, že mrtvých bylo až 70 a zraněných přes 500. Podle očitých svědků do neozbrojených lidí střílely zvláštní jednotky z automatických zbraní. Nezávisle je prakticky nemožné tato tvrzení prověřit i proto, že úřady odpojily internetové a telefonické spojení. Uzavřeno bylo podle BBC také blízké letiště.

Podle opozice násilnosti vyprovokovali někdejší zaměstnanci státní petrochemické firmy KazMunaiGas, které společnost v létě propustila kvůli stávkování. O práci tehdy přišlo téměř 1 000 lidí. V pátek protestující zaútočili na budovu městské správy a také na sídlo těžařské společnosti Uzenmunaigas, která je divizí KazMunaiGasu. Zapálili budovu správy, hotel i sídlo Uzenmunaigasu. Zničen byl i soukromý majetek.

Kazašské ministerstvo zahraničí útočníky označilo za provokatéry, kteří prý chtěli narušit oslavy 20. výročí nezávislosti státu. Dnes se podle agentury AP do asi 90tisícového města vrátil klid. Na místo Nazarbajev vyslal skupinu vyšetřovatelů v čele s ministrem vnitra Serikem Bajmaganbetovem. Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová dnes vyjádřila naději, že úřady incident důkladně prověří a také, že budou problémy zaměstnanců v budoucnu řešeny nenásilnou cestou.

Za uplynulých šest měsíců se v Džanaödzenu odehrálo několik obdobných demonstrací za vyšší platy a lepší pracovní podmínky. Tyto nepokoje se podle AP zdají jako jedny z největších v této autoritářsky ovládané zemi od získání nezávislosti v roce 1991.