Arabské státy chtějí syrskou krizi řešit v Radě bezpečnosti

Dauhá/Damašek – Liga arabských států (LAS) chce přenést řešení syrské krize do Rady bezpečnosti OSN. V Dauhá to dnes řekl katarský premiér, šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání, s tím, že Sýrie odkládá podpis dohody o vyslání pozorovatelů.

Damašek sice přijal v listopadu plán LAS na řešení krize, avšak neplní ho. Jeho součástí bylo stažení armády z měst, ukončení násilností proti civilistům a přijetí zahraničních pozorovatelů. V syrských městech ovšem stále umírají demonstranté a pro poslední z bodů Damašek klade nové podmínky. Do Dauhá dnes žádného zástupce neposlal, takže je jisté, že Sýrie znovu na dohodu nepřistoupí.

Podle televize Al-Džazíra Damašek nově žádá, aby arabské státy přestaly s údajně negativní mediální kampaní vůči Sýrii a bránily pašování zbraní k syrské opozici.

Do řešení krize se zapojil znepokojený Irák

Syrské nepokoje si od března vyžádaly 5 000 mrtvých. Do jednání o krizi se zapojil aktivně Irák, který dnes vyslal do Damašku delegaci vedenou poradcem pro národní bezpečnost Falláhem Fajadem. Delegace se po jednáních s prezidentem Bašárem Asadem podle agentury AFP vydala do káhirského sídla LAS. Irák má zájem o mírové vyřešení syrské krize zejména proto, že se obává, že by se násilnosti mohly přenést i na jeho území. V Sýrii žije mnoho Iráčanů a obě země pojí čilé hospodářské styky.