Odměna za Šalita: Izrael propustil zbylé palestinské vězně

Tel Aviv – Izrael na základě dohody propustil druhou a poslední skupinu 550 palestinských vězňů za zajatého vojáka Šalita. Toho Hamas vydal v říjnu. Izrael a Hamas se za zprostředkování Německa a zejména Egypta dohodly na výměně Šalita za 1 027 vězněných Palestinců. V první fázi Izrael 18. října propustil 477 Palestinců, za něž se po více než pěti letech v zajetí radikálů dostal domů Šalit.

Přípravy na propuštění začaly už ve čtvrtek. Tehdy izraelská vězeňská správa v souladu s izraelskými zákony zveřejnila 48 hodin před propuštěním vězňů jejich jmenný seznam. Ve dvoudenní lhůtě pak měli izraelští odpůrci výměny možnost předložit svou případnou stížnost izraelskému nejvyššímu soudu. Nejspíš se tak nestalo.

Oproti předchozí fázi výměny vězňů totiž podle izraelského tisku žádný z dnes propuštěných nezabil žádného Izraelce, není mezi nimi žádný člen Hamasu nebo Islámského džihádu. Na seznamu jsou údajně členové umírněnějšího hnutí Fatah, propuštěno má být i několik žen a nezletilých Palestinců.

Část Izraele nerovný obchod kritizuje

Desátník Gilat Šalit byl v zajetí od roku 2006, propuštění se dočkal už po první výměně vězňů v říjnu. „Dobře vím, jak těžký byl boj za mé propuštění, chci poděkovat všem, kteří se na tom podíleli,“ řekl tehdy Šalit. Dohodu o nerovné výměně přitom Hamas oslavoval jako velké vítězství.

V Izraeli naopak vyvolala rozpaky, a to hlavně kvůli tomu, že během první fáze výměny se dostali na svobodu lidé odsouzení za útoky na izraelské autobusy a kavárny. „Rukama už propuštěných vězňů zemřelo 180 Izraelců. Naše vláda by neměla v těchto krocích pokračovat, tu dohodu podepsala s pistolí u krku a je tedy nezákonná,“ konstatoval předseda asociace pro oběti terorismu Meir Eindor. Podle kritiků se navíc dá očekávat snaha extremistů organizovat další únosy.

Reportáž o propouštění vězněných Palestinců (zdroj: ČT24)