Proti výsledkům voleb protestovali i ruští komunisté

Moskva – Tisícovky lidí dnes v Moskvě a Petrohradě demonstrovaly kvůli údajným machinacím s výsledky nedávných ruských parlamentních voleb a na protest proti zatýkání občanských aktivistů. Podle agentury AP se lidé protestních akcí svolaných opozičními komunisty zúčastnili navzdory silným bouřkám. Šéf komunistů Gennadij Zjuganov už oznámil úmysl kandidovat v březnových prezidentských volbách. Chce se dostat do druhého, rozhodujícího kola proti favoritovi Vladimiru Putinovi. Komunistická strana má stále poměrně hodně příznivců a v nedávných parlamentních volbách skončila po Putinově Jednotném Rusku druhá.

Zhruba 4 000 stoupenců Komunistické strany Ruské federace odpoledne navzdory silnému větru a vydatným srážkám demonstrovalo přímo u zdí Kremlu. Manifestanti požadovali přepočítání výsledků a rezignaci vlády. „Myslím, že mlčet je zločin,“ řekl jeden z účastníků akce Vjačeslav Frolov.

Sedmašedesátiletý Zjuganov, který byl komunistickým funkcionářem již za Sovětského svazu a stranu řídí od začátku 90. let, vystoupil s projevem Rusko na prahu velkých změn. Vyzval premiéra Vladimira Putina, který je považován za favorita prezidentských voleb, aby s ním v kampani vedl osobně debaty. Putin podobné debaty již dříve odmítl.
   
Komunistická strana, která má stále ve svém znaku srp a kladivo, je pravidelným členem parlamentu a některé volby v minulosti i vyhrála. V nedávných parlamentních volbách získala 92 mandátů a skončila na druhém místě po Putinovu Jednotném Rusku.

Gennadij Zjuganov
Zdroj: ČT24

O prezidentské křeslo se hodlá ucházet například také nejvyšší představitel levicové strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov, šéf ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij či Grigorij Javlinskij, předák liberální strany Jabloko.
   
Předpokládá se, že roztříštěnost opozice ve volbách 4. března opět pomůže Putinovi, jehož popularita však klesá a už se nezdá tak bezkonkurenční jako během prvních dvou prezidentských mandátů v letech 2000 až 2008.

Ruští komunisté
Zdroj: ČT24
Vydáno pod