Bilance filipínských záplav - přes 600 mrtvých a 800 pohřešovaných

Manila – Katastrofální záplavy si na Filipínách od pátku vyžádaly životy nejméně 652 lidí. Na 800 lidí je pohřešováno. Novou bilanci dnes oznámil Červený kříž, citovaný agenturou AFP. Ta původně oznámila, že počet mrtvých přesáhl 800. Postižen je zejména ostrov Mindanao a jeho dva přístavy Cagayan de Oro a Iligan.

V pátek pozdě večer začalo pršet a hladiny řek prudce stouply. Z hor se do údolí začala valit bahnitá voda a lidi dostihla mnohdy ve spánku. Úřady s takovou zkázou nepočítaly. Mrtvé počítají úřady osmi mindanaoských provincií a úřady se snaží koordinovat záchranné práce. Voda smetla v mnoha případech celé domy i se spícími lidmi. Starosta Cagayan de Oro Vicente Emano řekl, že nic podobného se ve městě dosud nestalo.

Voda pomalu ustupuje a odkrývá rozsáhlé oblasti zavalené bahnem. V Cagayan de Oro se pomalu daří obnovovat dodávky elektřiny. Půl milionu obyvatel města a další tisíce v okolí ale začíná trápit jiný problém – nedostatek pitné vody. „Když před dvěma dny vypadl proud, přestala téct také voda,“ řekl obyvatel vesnice u města Cagayan de Oro Emanuel Carasko.

Do záchranných prací se zapojily tisíce vojáků, policistů, záložníků i dobrovolníků. „Na pomoc jsme vyslali všechny dostupné jednotky. Dokonce jsme si půjčili i vrtulníky,“ konstatoval Victor Felix, generál filipínské armády. Živel zabíjel i v odlehlých vesnických oblastech, kam se záchranáři dostávají jen pomalu. Všichni vědí, že počty mrtvých dál porostou.

Filipíny jsou sice zvyklé na podobné bouře, jako byla Washi. Obvykle se ale Mindanau vyhnou. Šéf civilní ochrany tomu částečně připisuje vysoký počet obětí. Obyvatelé ostrova podle něj věděli 4 dny dopředu, že hrozí riziko.

Filipíny zasáhly katastrofální záplavy (zdroj: ČT24)