Severokorejská média: Vůdce Kim Čong-il je mrtev

Pchjongjang - Zemřel severokorejský vůdce Kim Čong-il. V čele země stál od roku 1994. O úmrtí Kim Čong-ila dnes s dvoudenním zpožděním informovala státní média. Vůdce prý zemřel ve vlaku cestou za občany na tělesné i duševní přepracování. Pohřeb má být 28. prosince. Do čela země se teď postaví jeho třetí syn, Kim Čong-un, kterého označil za svého nástupce.

Hlasatelka státní korejské televize se smutkem oznámila, že vůdce Kim Čong-il zemřel 17. prosince v sobotu v 8:30 hodin místního času (0:30 SEČ) na infarkt. Pchjongjang oznámil, že Kimovo tělo bude vystaveno v mauzoleu Kumsusan, někdejším prezidentském paláci Kim Ir-sena. Období národního smutku bude trvat do 29. prosince.

Lidé v ulicích severokorejské metropole Pchjongjangu dnes propukli v pláč, když se o úmrtí vůdce dozvěděli. "Pod vedením soudruha Kim Čong-una musíme proměnit smutek v sílu
a odvahu a překonat současné potíže," uvedla dále agentura KCNA. 

Plakající severokorejská hlasatelka
Zdroj: ČT24

"Všichni členové strany, vojáci a veřejnost by měli věrně následovat soudruha Kim Čong-una a chránit a dále upevňovat jednotnou frontu strany, vojska a veřejnosti," prohlásila agentura a televizní hlasatelka.

Spojené státy situaci v KLDR „bedlivě sledují“

Jihokorejská agentura Jonhap oznámila, že armáda v sousední Jižní Koreji byla uvedena do stavu pohotovosti. Jihokorejský prezident I Mjong-bak svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu. Mimořádné zasedání vlády chystá i Japonsko. Bílý dům vydal prohlášení, podle kterého situaci pozorně sleduje a dál prosazuje stabilitu na Korejském poloostrově, svobodu a bezpečnost všech amerických spojenců.

Kim Čong-il se podle ruských pramenů narodil 16. února 1941 na Sibiři, kam se jeho otec coby partyzán uchýlil před japonskou armádou. Oficiální severokorejská historiografie ale razí verzi, že se narodil o rok později na úpatí hory Pektusan, odkud podle mýtů vzešel zakladatel prvního korejského státu.

Vůdce stalinistického státu zemřel 17 let poté, co převzal vládu po svém zesnulém otci a prvním vůdci KLDR Kim Ir-senovi. Kim Čong-il řídil Severní Koreu pevně. Pokračoval v otcově politice tvrdé pěsti a vybudoval pátou největší armádu světa. V roce 2006 jí opatřil jadernou zbraň. „Provedli jsme bezpečný a úspěšný jaderný pokus. Neunikla radiace a nehrozí žádné nebezpečí,“ řekla moderátorka státní televize KLDR.

Armáda Severní Koreji
Zdroj: ČT24

Kvůli jadernému programu se země ocitla v izolaci

Na odzbrojovacích rozhovorech o rok později získala KLDR slib zahraniční pomoci. Země obehnaná ostnatými dráty trpěla hladomory, při kterých zemřel asi milion lidí. Kim čong-il ale od jaderného programu neupustil a testoval rakety s dlouhým doletem. Kvůli tomu zůstala jeho země v izolaci. Americký prezident George Bush jr. Severní Koreu po útocích z 11. září zařadil do takzvané Osy zla po bok Íránu a Iráku.

Zdraví severokorejského prezidenta bylo dlouho nalomené, v roce 2008 pravděpodobně utrpěl mozkovou mrtvici. Má se za to, že Kim trpěl cukrovkou a onemocněním srdce. Kim na záběrech z nedávné cesty do Číny a do Ruska a také z četných cest po své zemi v poslední době působil poměrně čile, soudí agentura AP.

Také ale připomíná, že severokorejský vůdce si liboval v kouření doutníků, pití koňaku a potrpěl si na vybrané jídlo. O „Drahém vůdci“, jak byl Kim Čong-il ve vlasti titulován, se však ví jen málo, stejně jako o vývoji v KLDR, která patří mezi nejizolovanější státy světa, navíc s jaderným programem.

Kim Čong-un stanul v čele výboru, jenž má připravit pohřeb. Politicky málo zkušený mladý muž má převzít zbědovanou zemi, v níž si vládnoucí dynastie vypěstovala silný kult osobnosti.

Kdo nahradí Kima – Kim junior 

Kim Čong-il za svého nástupce označil ještě před svou smrtí svého syna Kim Čong-una. Po svém otci a dědečkovi Kim Ir-senovi tak bude už třetím vládcem KLDR z dynastie Kimů.  

Kim Čong-un je synem severokorejského vůdce a tanečnice Ko Jong-hui. Narodil se v roce 1984, podle některých zdrojů ale může být i až o dva roky starší. Inkognito studoval ve Švýcarsku.  

Na převzetí moci se připravuje už několik let. Od dubna 2009 je členem Komise národní obrany, získal také titul „Vynikající soudruh“. Své diplomatické schopnosti si vyzkoušel při nedávné návštěvě Číny. Kim Čong-un se rovněž stal generálem.  

Podle všeho je Kim junior věrnou kopií svého otce, a to nejen povahou, ale i fyzickou podobou. Ta byla dlouho zahalena tajemstvím, existovalo jen pár fotek z jeho dětství.

Až na konci loňského září se objevila první oficiální fotografie, na níž je zachycen ve společnosti vysokých představitelů severokorejského režimu. Nápadná podoba s jeho otcem vyvolala spekulace, zda nepodstoupil plastickou operaci tváře.    

Kim Čong-un už je údajně v Severní Koreji idolem a svědčí o tom prý i fakt, že se podle něj nechávají lidé stříhat.