Geniální golfista, milovník humrů a módní guru

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-il je mrtev. Propaganda z něj za jeho života přitom učinila poloboha, který ovládá počasí a severokorejský lid dovede k blahobytu. Jenže opak byl pravdou. Západ tak Kim Čong-ila vnímal spíš jako vrtošivého tyrana, který disponuje jaderným arzenálem.

Čím vším byl Kim-Čong-il…

Božským vůdcem
Podle oficiálního životopisu se Kim Čong-il narodil v roce 1942 na hoře Baekdu. Jeho zrození zvěstovala vlaštovka, na nebi se rozzářila nová hvězda a objevila se i dvojitá duha.

Filmovým fandou
Byl náruživým filmovým fanouškem, měl sbírku asi 20 tisíc videonahrávek. Miloval herečku Elizabeth Taylorovou a mezi jeho oblíbené filmy patřily snímky Rambo a Godzilla. Kim dokonce v roce 1978 zorganizoval únos jihokorejského režiséra Šin Sang-oka a jeho manželky, herečky Čoi Eun-che. Chtěl totiž v KLDR rozjet filmový průmysl. Dvojici se podařilo ze Severní Koreje uprchnout až v roce 1986, do té doby zde natočili sedm filmů. Kim produkoval vlastenecký 100dílný dokument o historii Severní Koreje stejně jako napsal knihu Umění filmu.

Aviofobikem
Na zahraniční státní návštěvy jezdil ve speciálním vlaku, má se za to, že měl stejně jako jeho otec totiž chorobný strach z létání.

Gurmánem
Kim se zřejmě vyžíval v luxusu, i když miliony lidí v jeho zemi trpí hladomorem, on sám ve svém luxusním vlaku běžně pojídal humry. Popsal to ruský velvyslanec, který s ním cestoval po Rusku. Stejně tak se o něm psalo, že nejí nic, co nepochází z KLDR, jenže potom se sám pochlubil, že má ve sklepě více jak 10 tisíc lahví francouzského vína.

Umělcem
Film nebyla jeho jediná vášeň, severokorejský vůdce rovněž zkomponoval šest oper, vystupoval v muzikálech, tvrdí to alespoň jeho oficiální biografie.

Módním guru
Kim si údajně vypěstoval v KLDR pověst stylového poloboha, Jihokorejci ho nicméně většinou popisovali jako zestárlého playboye s natupírovanými vlasy, kombinézami a botami na platformě, které ho měly dělat vyššího.

Šamanem
Tvrdil o sobě, že dokáže ovládat počasí.

Golfistou
Dosáhl nepřekonatelného výkonu v historii golfu, když při první hře, kterou kdy vyzkoušel, zaznamenal jedenáctkrát odpal přímo do jamky.

Podle severokorejské propagandy se Kim Čong-il narodil 16. února 1942 v partyzánském táboře na úpatí hory Pektusan. Podle jiných zdrojů se ale spíš narodil o rok dříve na Dálném východě v tehdejším Sovětském svazu. 

A už od jeho narození bylo jasné, že jde o výjimečného člověka, alespoň podle oficiální biografie. Podle ní na základní škole vedl severokorejské povstalce proti japonským okupantům Korejského poloostrova. Na střední škole pak prokázal, že je mimořádným dělníkem schopným opravovat nákladní automobily a elektrické motory. 

Na univerzitě studoval velká díla komunistických myslitelů. Několik let pravděpodobně strávil v Číně, kde studoval a byl v bezpečí během korejské války v letech 1950 až 1953. Po vysoké škole vstoupil v roce 1964 do vládní Korejské strany práce (KSP) a rychle stoupal v její hierarchii. V roce 1974 ho jeho otec jmenoval svým následníkem. 

Kim Čong-il po nástupu k moci v roce 1994 pokračoval v otcově politice tvrdé pěsti a vybudoval pátou největší armádu světa. V roce 2006 odpálil pokusný jaderný výbuch. Na odzbrojovacích rozhovorech o rok později získala KLDR slib zahraniční pomoci. V zemi za ostnatými dráty v 90. letech zemřel hlady milion lidí. Kim Čong-il ale od jaderného programu neupustil a testoval rakety s dlouhým doletem. Jeho země proto zůstala v izolaci a zdrojem velkých obav.