V Iráku vydali zatykač na viceprezidenta

Bagdád - V Iráku byl dnes vydán zatykač na viceprezidenta Tárika Hášimího, který už čelí zákazu vycestovat do ciziny. Je podezřelý z teroristických aktivit. Kromě Hášimího se pod tlakem ocitl také místopředseda vlády Sálih Mutlak. Oba jsou ze sekulární strany Al-Irakíja expremiéra Ajáda Alávího. Jde o výsledek politické krize a předzvěst tvrdých půtek, k nimž směřuje irácké vedení pouhý den po odchodu posledních amerických vojáků.

Jmenování Hášimího viceprezidentem bylo součástí dohody o poměrném zastoupení stran ve vládě. V té dominují šíitské náboženské strany, k nimž patří i premiér Núrí Málikí. Hášimího kancelář si dnes postěžovala na „obtěžování“ a poukázala na fakt, že její sídlo je už několik týdnů obklíčeno bezpečnostními silami. V rámci vyšetřování „teroristických aktivit“ byli v neděli večer zatčeni tři Hášimího tělesní strážci.

Zatykač na Hášimího přichází po sobotním oznámení bloku Al-Irakíja, že se nadále nebude účastnit jednání parlamentu, v němž představuje druhou nejsilnější frakci. Své rozhodnutí zdůvodnila ostrou kritikou způsobu, jakým údajně premiér Málikí monopolizuje svou moc. Blok ostře napadl Málikího za to, že nechává údajně střežit rezidence politických oponentů z Al-Irakíje „tanky a obrněnými auty“, že nerespektuje právo ani ostatní politické strany.

Reportáž o Hášimím (zdroj: ČT24)

Křehká dohoda o dělbě moci mezi většinovými šíity a menšinovými sunnity tak bere za své. Hášimí, lídr sunnitské sekulární strany Irákíja, se nikdy netajil tím, že nefunguje. Usmíření je podle něj jeden z projektů, v nichž vláda bezprecedentně selhala, protože postrádá sebemenší vůli k národnímu usmíření.

Zatykač na Hášimího byl podle ministerstva vnitra vydán v souladu se čtvrtým článkem zákona o terorismu. Hášimí je zatím mimo dosah šíitských orgánů na autonomním kurdském území.