Očekávaný summit Ukrajina-EU skončil bez výsledku

Kyjev - Bez jakéhokoliv konkrétního výsledku dnes v Kyjevě skončil dlouho očekávaný summit Ukrajina-EU, který měl potvrdit směřování Ukrajiny do evropských demokratických struktur a měl být místem parafování asociační dohody. Vedení EU ale dávalo opakovaně najevo, že podmínkou je spravedlivý proces s vůdkyní ukrajinské opozice Julijí Tymošenkovou. Její odsouzení za údajné škody způsobené při podpisu plynové smlouvy s Ruskem Západ považuje za projev politického pronásledování a zneužití justice.

Dohoda o přidružení Ukrajiny k Evropské unii a o bezcelní zóně je hotova, její ratifikace bude ale záviset na dalším osudu Tymošenkové, řekl na summitu unijní prezident Herman Van Rompuy. EU má podle něj zájem na co nejrychlejší ratifikaci asociační smlouvy, ale termín závisí na „několika politických okolnostech“. Jde zejména o zásadu svrchovanosti práva a o problémy spojené se zpolitizováním ukrajinského justičního systému, řekl prezident.

Van Rompuy na summitu zvlášť zdůraznil, že parlamentní volby, které se na Ukrajině budou konat v příštím roce, musejí odpovídat evropským normám. „Účast všech kandidátů musí být rovnoprávně zajištěna,“ prohlásil. Podle ukrajinských médií tak dal jednoznačně najevo, že pro Brusel je nepřijatelný údajný záměr prezidenta Viktora Janukovyče znemožnit Tymošenkové účast ve volbách. Právě snaha zablokovat kandidaturu hlavní postavy ukrajinské opozice stojí podle médií za jejím odsouzením.

Van Rompuy, šéf Evropské komise José Manuel Barroso a český eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle se po skončení summitu sešli s vedoucími představiteli ukrajinské opozice. Vězněnou Tymošenkovou na schůzce zastupoval první místopředseda její strany Vlast Oleksandr Turčynov.