Po Kaddáfího bohatství pátrají jak Libyjci, tak i zahraniční rozvědky

Tripolis – Po smrti bývalého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího se po celé zemi rozběhlo pátrání po hotovosti a zlatu, které je podle předpokladů ukryto v libyjské poušti. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na alžírské noviny Al-Chabar. Po Kaddáfího bohatství údajně pátrají Libyjci, ale i zahraniční tajné služby.

Alžírské noviny Al-Chabar odhadují, že Kaddáfího stoupenci ukryli v poušti až čtyři tuny zlata a 200 až 500 milionů dolarů (až 9,7 miliardy korun) v hotovosti. V sousedním Nigeru už tak byli zadrženi při přechodu hranice dva Libyjci, kteří podle svých slov pracují pro americkou firmu pátrající po Kaddáfího pokladu. Dvojice měla za úkol najít vysoce postaveného bývalého velitele z Kaddáfího okolí, který by měl přesně znát místo, kde se zlato a peníze nacházejí.    

Podle alžírského listu pátrají v poušti také francouzské tajné služby pomocí zvláštních letadel. Zprávy o zlatém pokladu lákají také řadu dobrodruhů z arabských a západních států.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl letos svržen po 42 letech vlády povstalci a za nevyjasněných okolností zabit poté, co byl dopaden při přesunu ze svého úkrytu v rodném městě Syrtě 20. října. Válka v Libyi stála život tisíce lidí a do značné míry zničila hospodářství tohoto významného ropného státu.

Vydáno pod