Egyptské bezpečnostní síly rozhánějí demonstranty na Tahríru

Káhira - Střety na káhirském náměstí Tahrír pokračují pátým dnem. Egyptská armáda a policie dnes slzným plynem, obušky i střelbou zasáhly proti demonstrantům ve snaze vytlačit je z náměstí. Egypťané protestují proti armádnímu vedení, které zemi vládne od únorového pádu prezidenta Husního Mubaraka. Střety mezi demonstranty a bezpečnostními silami trvají od pátku. Při dnešním zátahu utrpěl střelné zranění 15letý demonstrant, jeho stav je kritický. Demonstranti chtějí omezit vliv armády. Odpoledne a v podvečer v ulicích Káhiry protestovaly také tisíce žen, kterým vadí násilí, jehož se v posledních dnech armáda na ženách dopustila.

Podle některých odhadů se ženského pochodu zúčastnilo až 10 000 žen, což je velmi vysoká účast. Ženy protestem reagovaly zejména na záběry, na nichž vojáci vláčeli ženy za vlasy, dupali na ně a dopouštěli se i dalšího násilí.

Za násilnosti, které kritizovaly například USA nebo OSN, se dnes nezvykle omluvilo armádní vedení. Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF) vyjádřila „velkým egyptským ženám hlubokou lítost“ a zdůraznila, že respektuje ženy i jejich právo na protest a účast v politickém životě. Vojáky, kteří se dopustili „prohřešků“, prý potrestá.

Demonstranti se před dnešním zátahem pokusili rozebrat cihlovou zeď, kterou armáda chtěla zablokovat přístup k budově parlamentu. Stovky příslušníků bezpečnostních sil a vojska pak podle demonstrantů vstoupily na náměstí a zahájily palbu. Bezpečnostní zdroje uvedly, že někteří demonstranti chtěli sídlo zákonodárného sboru zničit, a proto bylo nutné ho chránit.

Demonstranti požadují, aby armádní velení předalo vládu civilistům. SCAF tak chce v plné míře učinit až po prezidentských volbách, s nimiž se počítá v příštím roce. Současné násilnosti vrhají podle agentur stín na probíhající volby do dolní komory parlamentu, jejichž druhá etapa má pokračovat tento týden.

Násilné střety mezi protestujícími a členy bezpečnostních sil v Káhiře si od pátku vyžádaly 14 obětí a stovky zraněných. Tlak na vládnoucí generály kvůli údajně nadměrnému užívání síly proti neozbrojeným demonstrantům včetně žen doma i v zahraničí roste. Znepokojení nad vývojem v Egyptě v noci na pondělí vyjádřily USA i šéf OSN. Násilnosti navíc vrhají stín na probíhající volby do dolní komory parlamentu, jejichž druhá etapa má pokračovat tento týden.