Na pohřeb přijede Sarkozy a Le Monde hlásí: Havel nám chybí. Hrozně.

Paříž – Na pohřeb prvního českého prezidenta Václava Havla přijede francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Na Twitteru to dnes oznámil Elysejský palác. Na pohřeb přijedou i další zahraniční státníci. Po dvou dnech od úmrtí českého exprezidenta se ozvala i Moskva, nad jejímž mlčením se pozastavovaly opoziční ruské noviny. Ruské velvyslanectví ale oznámilo, že kondolenci k Havlově úmrtí zaslalo Rusko už v pondělí.

Z Polska zřejmě na Havlův páteční pohřeb přijede početná skupina smutečních hostů. Svoji účast už potvrdil někdejší prezident a legenda boje proti komunismu v Polsku Lech Walesa, stále není jasné, zda do Prahy dorazí současná polská hlava státu. Do Prahy přijede také francouzský prezident Nicolas Sarkozy nebo prezidenti Německa, Rakouska, Maďarska, Estonska a Slovenska. Ze Slovenska přijede i premiérka Iveta Radičová.

Německá kancléřka Angela Merkelová se do Prahy údajně nechystá. „Paní spolková kancléřka se dnes zapíše do kondolenční knihy na velvyslanectví České republiky v Berlíně. Pohřbu se podle mých informací zúčastní spolkový prezident,“ uvedla pracovnice tiskového odboru spolkového kancléřství.

Ze Spojených států by pak mohl dorazit prezident Barack Obama nebo viceprezident Joe Biden. Příjezd zatím potvrdila jen americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Polsko by mohl zastupovat prezident Bronislaw Komorowski či premiér Donald Tusk. Účast zatím potvrdil pouze exprezident Lech Walesa.

  • Loučení s Václavem Havlem zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3132/313200.jpg
  • Bývalý předseda běloruského parlamentu Stanislav Šuškevič (vpravo) se svou ženou Světlanou pokládá květiny u české ambasády v Minsku autor: AP/Sergei Grits, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3133/313259.jpg
  • Svíčky a květiny na počest Václava Havla před českou ambasádou ve Varšavě autor: AP/Czarek Sokolowski, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3133/313260.jpg

Rusko kondolovalo už v pondělí

Ruské velvyslanectví v Praze dnes oznámilo, že Moskva zaslala kondolenci k úmrtí Havla v pondělí. Některá média se přitom pozastavovala nad tím, že Moskva k Havlově smrti mlčí. „Kondolence byla odeslána včera oficiální diplomatickou cestou, jménem vedení Ruské federace, tedy prezidenta Medvěděva a premiéra Putina. Adresována byla panu prezidentu Klausovi,“ uvedl mluvčí ruské ambasády v Praze Vladimir Fjodorov.

Zahraniční tisk stále vzpomíná na Havla

Pod titulkem Kde jsou pokračovatelé Havlovy generace? dnes ve svém úvodníku napsal francouzský deník Le Monde, že Havlova smrt připomněla, jak odvaha a vizionářství několika jednotlivců mohou někdy pohnout horami. V době existencionální krize v Evropě také krutě zdůrazňuje, jak nepřítomnost podobných dobrodruhů demokracie a upřímných, osvícených a vizionářských humanistů nás dnes hodně trestá.

Prestižní list oceňuje kromě jiného to, že Havel si nepletl nepřátele. „S odvahou a neústupností nikdy nepřestal bojovat proti totalitarismu, levicovému či pravicovému, nikdy nekupčil se svou podporou všem těm, kteří se angažovali proti diktatuře, autoritářství či tmářství, i daleko od jeho domova,“ uvedl Le Monde. List připomněl Havlův boj proti komunismu a jeho zásluhu na nenásilné změně režimu pod heslem „nejsme jako oni!“

Svobodomyslný Havel byl podle listu také velkým Evropanem. „Má velký podíl na znovusjednocení našeho kontinentu rozděleného studenou válkou. Díky němu je dnes Česká republika součástí Evropské unie. Jeho nástupce Václav Klaus bohužel stejný nadhled nemá. Všude po Evropě na sebe nechávají čekat následovníci Václava Havla. Ten nám chybí. Hrozně,“ dodal autor úvodníku.

„Dvě úmrtí prominentů: Jeden zcela upřímný a otevřený, druhý zahalený hustou mlhou. Smrt demokrata versus smrt stalinisty,“ napsal dnes nizozemský list de Volkskrant o smrti Václava Havla a severokorejského diktátora Kim Čong-ila. Deník v této souvislosti připomíná, že také v KLDR vysílá státní televize záběry zdrceného davu. „Je to ale stále pouhá fasáda, za kterou miliony lidí umírají a člověk touží po lepším a svobodném životě.“

Památku zesnulého Václava Havla si ve čtvrtek připomenou také účastníci amerického protestního hnutí Okupujte Prescott. Organizátoři arizonské odbočky této sociální akce svolali shromáždění, na němž chtějí rovněž uctít památku bývalého českého prezidenta. „Cítíme, že je vhodnou postavou, aby ho protestní hnutí ocenilo, protože neústupně kritizoval nejen komunistický totalitarismus, ale byl také proti tajným dohodám mezi vládou a korporacemi, které komunismus nahradily,“ uvedlo hnutí a dodalo, že takovéto zákulisní intriky nazval Havel „mafiánským kapitalismem“.

Srbský prezident Boris Tadić označil v soustrastném telegramu Václava Havla za velkého bojovníka za demokracii, mír a svobodu. Odcházející chorvatská premiérka Jadranka Kosorová uvedla, že Havel byl „skutečným přítelem Chorvatska a Chorvatů“.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)