Irácký viceprezident říká, že není žádný terorista

Bagdád – Irácký sunnitský viceprezident Tárik Hášimí popírá obvinění, že se podílel na teroristických činech, měl podporovat atentátníky a plánovat útoky. Hašimí teď tvrdí, že si to na něj vymyslela vláda, kterou ovládají šíité. Hášimí se chce hájit u soudu. Trvá ale na tom, aby proces probíhal na území autonomního Kurdistánu.

Včera úřady zakázaly Hášimímu vycestovat do ciziny, na základě protiteroristického zákona na něj také vydaly zatykač. Hášimí měl podle něj objednávat vražedná komanda, která měla plánovat útoky proti vládním činitelům. Sunnitský viceprezident je prozatím v Kurdistánu, veškerá obvinění odmítá. Prohlásil, že je nevinen a nikdy nespáchal žádný „hřích“ proti Iráku. 

Chce sice předstoupit před soud, ale trvá na tom, že proces musí probíhat v Kurdistánu. „Na tomto základě jsem připraven předstoupit před soud,“ uvedl. 

Televize Al-Irakíja odvysílala v pondělí záběry, na nichž podle tvrzení ministerstva vnitra zatčení Hášimího tělesní strážci přiznali, že plánovali a páchali atentáty. Od Hášimího na to dostávali peníze.

Vydáno pod