Kosovští Srbové zdefraudovali miliardy

Bělehrad – Srbsko začíná vyšetřovat zpronevěru v přepočtu 160 miliard korun srbskými obyvateli Kosova. Pomoc na výstavbu a rozvoj proudila k národnostní menšině dnes už samostatného Kosova posledních 12 let. Plánované stavby nevznikly nebo byly předražené a peníze skončily neznámo kde.

Vysoké sumy obdrželi například Srbové, kteří v někdejší srbské provincii a dnes samostatném státě obývaném převážně kosovskými Albánci dávno nežijí. Například srbská státní energetická společnost EPS dodnes vyplácí mzdy zhruba 6 000 lidí, kteří dříve pracovali v kosovské elektrárně Obilić. Tito lidé už žijí v Srbsku a svou mzdu si nemusejí nijak odpracovat.

Představitelé kosovských Srbů potvrdili, že do Kosova plynula pomoc na podporu podnikání, aniž by se příslušné projekty uskutečnily. Peníze byly poskytnuty na výstavbu mnoha domů, domova důchodců v Mitrovici a místního zdravotního střediska, ale tyto projekty se nikdy neuskutečnily. Srbský stát rovněž kupoval nemovitosti v relaci až 1 000 eur za metr čtvereční, ačkoli reálná cena byla jen 350 eur za metr čtvereční. Srbsko dále platilo za silnice, které buď nikdy nebyly postaveny, nebo byly silně předražené.

Srbsko podporuje své krajany především v severním Kosovu, kde etničtí Srbové tvoří většinu. Jejich celkový podíl na dvoumilionovém obyvatelstvu nejchudší země Evropy činí méně než deset procent. Srbská menšina se odmítá integrovat a nechce se smířit se samostatností Kosova. Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí v Kosovu Srbsko vyzvala, aby se přestalo v severním Kosovu angažovat, jinak nedostane vytoužený status země kandidující na vstup do EU.