Jižní Korea vyčkává, co přinese v KLDR změna vedení

Soul – Atmosféra v hlavním městě Jižní Koreje je i po smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila atmosférou klidu. Vláda bude po včerejším krizovém jednání situaci u severního souseda bedlivě sledovat, ale nebude podnikat nic, co by mohlo Severokorejce podráždit. Snížila se ostraha i v jihokorejské armádě. Ta byla včera po oznámení úmrtí Kim Čong-ila uvedena do stavu nejvyšší obranné pohotovosti, ale dnes je podle svých slov pouze ve stavu hlídkování.

Vztahy severu a jihu Korejského poloostrova jsou pro mnoho starších obyvatel emocionální záležitostí. Jakoukoliv větší událost v obou zemích doprovázejí demonstrace. Úmrtí Kim Čong-ila není výjimkou. „Kim Čong-il byl diktátor, který drtil Severokorejce k smrti a zbavil je svobody a lidských práv. Byl to vraždící ďábel, který zabíjel a způsoboval zranění různými provokacemi i Jihokorejcům,“ prohlásil Bong Tae-hong, vůdce demonstrace. 

Jihokorejská vláda ale po pondělním krizovém jednání reagovala umírněně a smířlivě. Ministr Yoo Woo-ik Severokorejcům vzkázal: „Vyjadřujeme sympatie severokorejskému lidu. Doufáme, že se Severní Korea stabilizuje, jak nejrychleji je to možné, a že bude spolupracovat s Jižní Korejí na míru a prosperitě na Korejském poloostrově.“ Ministr ale také oznámil, že vláda nevyšle do Pchjongjangu delegaci na Kim Čong-ilův pohřeb.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)