Bilance ničivých filipínských záplav překročila 1000 mrtvých

Iligan (Filipíny) – Páteční záplavy na jihu Filipín už mají více než tisíc potvrzených obětí. Oznámily to dnes podle agentury AP místní úřady, které zároveň uvedly, že „ztratily přehled“, kolik lidí je pohřešovaných. Z 1002 obětí je 650 z přístavu Cagayan de Oro a dalších 283 z nedalekého města Iligan, oznámil šéf úřadu civilní ochrany Benito Ramos. Záplavy na Filipíny přinesla tropická bouře, která udeřila v pátek v noci, a voda tak zaskočila mnoho lidí ve spánku.

„Vyplývá (z toho) mnohé poučení pro lidi, kteří neposlouchali národní ani místní vládu, ale tohle není vhodná doba je obviňovat,“ řekl Ramos AP. Mínil tím varování meteorologů, že se blíží bouře, které obyvatelé všeobecně pominuli. Vláda podle jeho slov nadále pokračuje ve shromažďování mrtvých těl, z nichž mnohá spláchlo moře. „Ztratili jsme přehled o počtu pohřešovaných,“ dodal.   

Filipínský prezident Benigno Aquino vyhlásil v úterý stav národní kalamity při návštěvě postižených oblastí a slíbil, že vláda udělá, co bude v jejích silách, aby zabránila opakování podobné tragédie. Především bude třeba posoudit, proč zahynulo tolik lidí a proč se ti, kdo – často nelegálně – žijí podél říčních toků a na pobřeží, nepřesunuli do bezpečí.

„Nepřijmu, že se udělalo, co se mohlo. Vím, že bylo možné udělat víc. Musíme zjistit, co se doopravdy stalo,“ řekl prezident. „Muselo to skončit tragédií? Věděli jsme, že se blíží bouře. Mělo se vyvinout (větší) úsilí, aby se zabránilo zkáze.“

Zatímco úřady v nejhůře zasažených městech už začaly s pohřbíváním mrtvých, často do hromadných hrobů, tísní se v evakuačních střediscích na 45 000 lidí, kterým se podařilo utéct do bezpečí. Celkem ale bez střechy nad hlavou zůstalo mnohem víc obyvatel – podle odhadů agentury Reuters asi 275 000. Humanitární skupiny se jim snaží dopravit pomoc, ale znepokojuje je nedostatek pitné vody.

Vydáno pod