Armáda USA je připravena napadnout Írán - stačí říct

Londýn - Americká armáda je připravena vojensky zasáhnout proti Íránu, pokud by k tomu dostala pokyn od prezidenta Baracka Obamy. Podle dnešního vydání deníku The Daily Telegraph to prohlásil šéf amerického sboru náčelníků štábu Martin Dempsey. Generál ale podotkl, že přestože vojáci v tajnosti připravovali postup útoku na Írán, válka by byla tragédií. Američtí představitelé v minulosti varovali před hrozbou jaderně vyzbrojeného Teheránu.

„Nejvíc se obávám, že jsme se mohli ve svých analýzách dopustit chyby. Jakákoli chyba by znamenala, že můžeme být zataženi do konfliktu, což by byla tragédie pro region i pro celý svět,“ řekl Dempsey.

Generál se přímo nevyjádřil k tomu, zda armáda při sledování Íránu využívá bezpilotní letouny, jako byl ten, který USA v této zemi nedávno ztratily. Uvedl pouze, že k získávání informací spoléhají ozbrojené složky na „celou škálu prostředků“. „Bylo by od nás nerozvážné nesledovat, co dělá země, která se sama prohlásila za protivníka Spojených států,“ prohlásil. Při získávání informací o Íránu Američané podle něj spolupracují s Izraelem. Generál ale zopakoval své dřívější vyjádření, že si není jist, zda by Izrael upozornil USA předem, kdyby se sám rozhodl na Írán zaútočit.