Dvě doživotí za rwandskou genocidu

Dáresalám – Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu odsoudil dva bývalé rwandské politiky na doživotí za podíl na genocidě v roce 1994. Oba představitelé tehdejší vládní strany měli podle soudu na celé dění ve Rwandě velký vliv. Během genocidy zemřelo 800 tisíc lidí, převážně z řad menšinového kmene Tutsiů.

Mathieu Ngirumpatse a Édouard Karemera v době masakrů vykonávali funkci předsedy, respektive místopředsedy tehdejší vládnoucí strany Národní revoluční hnutí pro rozvoj (MRNDD). Stranu podporovali extremisté z většinového kmene Hutuů. Předsedající soudce Dennis Byron dnes oznámil, že senát oba muže jednomyslně odsoudil na doživotí. 

Masové vraždění vypuklo v roce 1994 poté, co se u rwandské metropole Kigali zřítilo letadlo s rwandským a burundským prezidentem. Oba zemřeli. Oba byli přitom příslušníky kmene Hutuů, navíc se spekulovalo, že letadlo zasáhly rakety. 

Následovalo 100 dnů rwandské genocidy, příslušníci kmene Hutuů za tu dobu zmasakrovali 800 tisíc menšinových Tutsiů a dalších 10 tisíc příslušníků vlastního kmene. Celkem během konfliktu zahynul až milion lidí.