Máslo na příděl a udělej si sám – to je dnešní Norsko

Oslo – Novým a zcela nezvyklým opatřením se Norsko rozhodlo řešit předvánoční nedostatek másla: prodává se na příděl, jen jedno balení na rodinu. Máslová krize se táhne již několik týdnů a situace se pravděpodobně nezlepší ani počátkem příštího roku. Nově hrozí bohatému Norsku i smetanová krize. Situace došla tak daleko, že list Aftenposten uveřejnil dvoustránkový návod na vlastní výrobu másla.

Problémy způsobil nečekaný nárůst poptávky po máslu v době, kdy byla velmi nízká produkce mléka. Ta je v Norsku řízena komplikovaným systémem kvót. Vzhledem k tomu, že se Norsko zároveň brání konkurenci vysokými dovozními cly, zemi začalo máslo skutečně docházet. Krizi musela řešit vláda nouzovou žádostí o pomoc a snížením cel. První dodávky suroviny téměř nezbytné pro vánoční pečení přišly z Irska, Belgie, Francie a Německa. Paradoxně ve stejnou chvíli vláda poskytovala pomoc evropským ekonomikám trpícím finanční krizí ve výši 55 miliard norských korun (182 miliard českých korun).

Podle Aftenposten bude produkce másla snížena o polovinu, nejspíš ale ve prospěch výroby smetany. Ta má totiž naopak vzrůst na čtyřnásobek.

V krizové situaci spatřili šanci také němečtí výrobci másla a nechali se slyšet, že by byli schopni pokrýt velmi rychle kompletní norskou poptávku. Bylo by však nutné změnit složitá dovozní pravidla. Norští výrobci ale na tento návrh reagovali s nevolí.

Telefonát Yngvara Brenny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod